fbpx

Migrantski pritisk se stopnjuje – 400 migrantov prebilo mejno ograjo pri Ceuti

Ograja v Ceuti, Foto: epa

Okoli 400 migrantov je danes prebilo ograjo in vdrlo v špansko enklavo Ceuta na maroški sredozemski obali. Ograjo so prebili na dveh mestih, pri tem pa so bili poškodovani dva policista in trije migranti. Ceuta in Melilla sta majhni španski enklavi na severu Afrike. Predstavljata edino kopensko mejo Evropske unije z Afriko in sta priljubljena točka poskusov migrantov, da pridejo v EU.

Obe enklavi sicer obdajata visoki ograji in migranti pogosto srečo poskusijo tudi s plavanjem ob obali. Leta 2014 se je sicer tovrsten poskus za 15 migrantov končal tragično.

400 migrantov v Ceuti, miljoni na poti iz Turčije
Tiste, ki skušajo preplezati ograjo ali jo prerezati, pa španski policisti pogosto preganjajo tudi s solzivcem in uporabo gumijastih nabojev. Zaskrbljujoče pa je dejstvo, da je ograjo v dobro varovani Ceuti, uspelo prebiti le 400 migrantov. V Evropi pa se trenutno soočamo z grožnjo 3 milijonov migrantov, ki so zaenkrat še v Turčiji, a turški predsednik grozi, da jih bo poslal v Evropo.

Takšnega navala ne more zadržati niti izjemno dobra ograja na Makedonski meji, kaj šele “električni pastir”, ki je postavljen na slovenski meji. Naša ograja ni primerna niti za odganjanje divjadi, kaj šele, da bi zdržala pritisk stotisočev migrantov. Da je tako majhna skupina lahko prebila ograjo pri Ceuti ne sporoča nič dobrega slovencem, saj naš obotavljivi Miro ne želi močneje okrepiti naše južne meje, ki bo lahko, v najslabšem primeru, izpostavljena navalu stotisočev ljudi.

A. R., STA