fbpx

Migrantski spopadi na Danskem: Od junija že 42 streljanj, država pa lahko z zvezanimi rokami morijo samo gleda

V Nørrebru so vsak dan napadeni tudi policisti (Foto: Youtube/@DW English)

Danska prestolnica Köbenhavn je kraj spopadov tolp. Pred več kot tednom so tamkajšnji mediji poročali o streljanju med člani tolpe v mestnem okrožju Nørrebro, a vojnim spopadom med tolpami ni videti konca. Trajajo že od junija, za z migranti poseljen Nørrebro pa so takšna streljanja postala že vsakdanja praksa. Država v mestnih okrajih, poseljenih z migranti, ne more več vzdrževati reda in miru, muslimanske tolpe pa prevzemajo nadzor.

V sredo zvečer so mnogi pripovedovali ponovnemu streljanju, a tokrat sta bila vpletena dva migranta. Prvi iz tolpe “Brothas” (slengovsko: bratje) in drugi iz tolpe “LTF” (Loyal to Familia oziroma Lojalnost/zvestoba družini). Slednjega so v z migranti prenaseljenem Nørrebru tudi ustrelili. Petindvajsetletnika so nemudoma odpeljali v bolnišnico in je še vedno v kritičnem stanju, v preteklosti pa so ga zaradi kaznivih dejanj proti posameznikom že velikokrat obtožili.

Niti četrtkov večer ni minil mirno. Že ob štirih popoldne naj bi se v Nørrebru začel nov spopad med rivalskima tolpama, v bolnišnici pa sta pristala dva poškodovana in ustreljena  moška. Po podatkih köbenhavnske policije je zaradi hujših poškodb in ran umrl 22-letnik.

Vojno stanje je v migrantskem naselju že od junija
V migrantskem naselju so takšni dogodki že vsakodnevna praksa. Spopadi med tolpami niso redki, dogajanje pa bi lahko brez slabe vesti označili za vojno stanje. To se je začelo že 12. junija letos, od takrat pa se podobne in hujše stvari dogajajo vsak dan. V vojnih spopadih je do zdaj bilo že dvainštirideset različnih streljanj. Med tem je bilo ustreljenih petindvajset ljudi, od katerih pa so trije umrli. Tolpe svoje spore na tak način še naprej poglabljajo, dogajanju pa ni videti konca.

Že pred časom je danski premier dejal, da se država spopada z resnimi težavami, ki jih povzročajo posamezne skupnosti in muslimanske tolpe. Priznava, da v nekaterih mestih roka zakona ne velja več, saj so tolpe popolnoma prevzele nadzor. Po poročanju organizacije Voice of Europe država v takšnih okrajih sploh nima besede ter ne more vzdrževati reda in miru.

A. L.