fbpx

Mike Pompeo: Zahod triumfira, svoboda in demokracija na zmagovalni poti! To počnemo skupaj!

Foto: epa

“Poimenujte mi trenutek v zgodovini, ko so prevladali šibki in ponižni,” je na münchenski varnostni konferenci izjavil ameriški državni sekretar Mike Pompeo in dal vedeti, da Zahod zmaguje. “Skupaj bomo zmagali,” je zagotovil in obenem zavrnil očitke, da naj bi se ZDA izogibale sodelovanju v okviru transatlantskem zavezništvu in da transatlantskemu zavezništvu grozi konec. 

“V zadnjih nekaj letih, sem opazil, smo vsi opazili, da demokratični voditelji dvomijo o zavezanosti Amerike transatlantskemu zavezništvu in vodstvu Amerike v svetu,” je dejal uvodoma in navedel nekaj citatov zahodnih voditeljev, vključno s kanadsko ministrico za zunanje zadeve Chrystio Freeland, ki je junija 2017 dejala: “Zaradi dejstva, da je naš prijatelj in zaveznik (ZDA) dvomil o pomembnosti  globalnega vodstva, vzbuja pri ostalih toliko večjo potrebo po jasni in suvereni poti.” 

Pompeo se je obregnil ob izjavo francoskega zunanjega ministra Jean-Yves Le Driana in nemškega zveznega ministra za zunanje zadeve Heika Maasa, ki sta februarja lani dejala: “Multilateralni red doživlja verjetno svojo najtežjo krizo od nastanka – njen nastanek po drugi svetovni vojni.” Navedel pa je tudi tretji citat, ki ga je sicer nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, izrekel dan pred njegovim govorom, in sicer: “Pod trenutno administracijo nas najožji zaveznik (ZDA) zavrača sam koncept mednarodne skupnosti. Vsaka država bi naj tako skrbela zase in postavila svoje interese pred vse druge.” Navezal se je na izjave in zatrdil, da je na konferenci zato, da poda dejstva. Te izjave po njegovih besedah nikakor ne izražajo realnosti, poroča stran Geller report.

Foto: epa

Besede o smrti transatlantskega zavezništva pretirane
“Vesel sem, da so besede o smrti transatlantskega zavezništva pretirane. Zahod zmaguje. Kolektivno zmagujemo. To počnemo skupaj,” je poudaril. “Začnimo s preprostim dejstvom: Svobodni narodi so preprosto bolj uspešni kot kateri koli drug model, ki so ga preizkusili v zgodovini civilizacije. Naše vlade spoštujejo osnovne človekove pravice, spodbujajo gospodarsko blaginjo in vse nas varujejo. Iz tega razloga toliko ljudi tvega nevarno potovanje čez Sredozemlje, da bi doseglo Grčijo in Italijo, vendar ne vidite, da ranljivi ljudje tvegajo svoje življenje, da bi se izognili državam, kot sta Iran ali Kuba.” Ljudje po besedah Pompea namreč želijo študirati  v Cambridgeu in ne v Caracasu, tekmujejo za ustanavljanje podjetij v Silicijevi dolini, ne pa v Sankt Peterburgu.

“Zahod zmaguje. Svoboda in demokracija zmagujeta. In s tem ne mislim samo na geografske države.” Zahod po besedah Pompea ne določa nek prostor, ampak vsak narod, ki sprejme model spoštovanja svobode posameznika, svobodnega podjetništva, državne suverenosti. Napovedal je, da bodo ZDA do milijardo ameriških dolarjev namenile za financiranje držav srednje in vzhodne Evrope v pobudi Tri morja, s čimer želijo spodbuditi investicije zasebnega sektorja v področje energetike. Zahod je pozval k skupnemu sodelovanju Zahoda proti agresivnim nastopom Kitajske, Rusije in Irana, pri čemer je tehnološka podjetja iz kitajske označil kot trojanske konje kitajskih obveščevalcev.

Hana Murn