Milanović popolnoma znorel. Kritizirajo ga celo najhujši levičarji

Foto: epa

Izjave predsednika hrvaške SDP in premierskega kandidata levosredinske Narodne koalicije Zorana Milanovića o Srbiji in BiH odmevajo tudi na Hrvaškem. Večernji list ocenjuje, da teze o hrvaških sosedah, ki jih je Milanović omenil, vsebinsko držijo, v Jutarnjem listu pa menijo, da ne zna nadzorovati svojih izjav in skuša komunicirati kot večvreden.

Milanović je v neformalnem pogovoru s predstavniki nekaj hrvaških veteranskih združenj v ponedeljek med drugim izjavil, da BiH “ni država”, srbske oblasti pa da se obnašajo “ošabno” in kot “bedniki”. Izjave so sprožile plaz kritik v Srbiji in BiH.

Šef SDP je na vprašanja veteranskih združenj odgovarjal, kot da je predsednik HDZ, ki bo dobil podporo nacionalno zavednih volivcev, ki so doslej glasove redno zaupali prvemu hrvaškemu predsedniku Franju Tuđmanu, piše komentator Večernjega lista.

Kot dodaja, se zdi, da Milanović s to afero ni ne pridobil ne izgubil. “Pridobil bi, če ne bi bil v napačni stranki, izgubil bi, če volivci ne bi bili tako razdeljeni, da bo kljub vsemu vsak glasoval za svoje. Ne glede na to, koliko se lahko Milanović pomakne v desno, ne more izgubiti glasov levičarjev niti dobiti glasov desničarjev,” meni komentator.

Milanovič ima večvrednostni kompleks
Milanović se je znova pokazal kot nekdo, ki ne zna nadzorovati svojih izjav, ki si prizadeva komunicirati kot večvreden, ne pa kot tisti, ki sodeluje, kombinira agresijo in podcenjevanje, pa poudarja komentator Jutarnjega lista. Piše, da ni šlo za poskus nabiranja glasov, temveč za avtentičen izraz globokega prepričanja v lastno premoč. Ob tem časnik spomni, da je Milanović tudi po lanskih parlamentarnih volitvah kazal, da ima izkrivljeno sliko realnosti.

“V nekaterih državah z daljšo tradicijo, kjer je politična korektnost imperativ, bi Milanovićeve izjave obravnavali kot škodljiv spodrsljaj, ki bi morda pomenil, da bo izpadel iz volilne tekme,” navaja komentator. Če nam je ideal balkanska gostilna, v kateri se ugasne luč in se začne pretep, je Milanovićev diskurz ustrezen, sklene.

Sramotna in nevarna retorika
Nekdanji Hrvaški premier je bil deležen kritik tudi s strani slovenskih socialnih demokratov, ki so sestrska stranka iz iste politične skupine, kot Milanovićeva SDP. Poslanec Jan Škoberne je na spletnem omrežju Facebook zapisal, da je njegova retorika sovraštva in poniževanja v regiji, ki potrebuje strpnost in dialog- sramotna in nevarna.

Milanović je popolnoma znorel. Kritizirajo ga celo najhujši levičarji 1

 

M. P.