fbpx

Milijarder Soros s pomočjo ameriškega davkoplačevalskega denarja prispeval k destabilizaciji razmer v Makedoniji

Foto: epa

Neprofitna organizacija Judicial Watch je razkrila, da sta ameriška State Department in Agencija za mednarodni razvoj (USAID) med letoma 2012 in 2016 namenila skoraj 5 milijonov ameriških dolarjev davkoplačevalskega denarja za financiranje makedonske organizacije Open Society Foundation – Macedonia, ki deluje pod pokroviteljstvom milijarderja Georgea Sorosa, kar kaže na to, da je ta s pomočjo denarja ameriških davkoplačevalcev vplival na destabilizacijo makedonske konservativne vlade. 

V skladu z Zakonom o svobodi organizacij je Judical Watch za razjasnitev stvari vložil zahtevo za razkritje informacij glede financiranja in političnih aktivnosti organizacije Open Society Foundation – Macedonia. Ker pa od ameriškega State Departmenta in USAID-a v zakonsko določenem roku ni dobil odgovora, se je odločil za vložitev tožbe.

Na spletni strani USAID je mogoče prebrati, da je ta za obdobje štirih let namenila 4,819.125 ameriških dolarjev za financiranje organizacije, ki uživa podporo Sorosa.

Prispevali k destabilizaciji makedonske vlade
Že februarja letos je Judicial Watch poročal o tem, kako je ameriška vlada potihoma porabila milijone ameriških dolarjev z namenom, da bi destabilizirala izvoljeno desnosredinsko makedonsko vlado, in sicer s pomočjo skrivnega sodelovanja z levičarskim milijarderjem Sorosom. Jess L. Baily, ameriški veleposlanik v Makedoniji, imenovan je bil v času nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame, je v zakulisju sodeloval s Sorosovo Open Society Foundation z namenom, da pomaga pri preusmeranju denarja, pri čemer je treba dodati, da vmešavanje veleposlanika v domače politične zadeve pomeni kršitev Dunajske konvencijo o diplomatskih odnosih.

Foto: epa

Organizacija Judicial Watch je tako z makedonske kot tudi ameriške strani pridobila informacije, da je organizacija Open Society Foundation ustanovila in financirala ducate levih nevladnih organizacij v Makedoniji, z namenom, da bi prispevala k padcu konservativne vlade. Eden izmed makedonskih vladnih uradnikov je v intervjuju povedal, da tovrstne skupine organizirajo gibanja mladih, ustvarijo vplivne medijske hiše in organizirajo nasilne proteste z namenom, da prispevajo k spodkopavanju institucij in politik, ki jih vzpostavljajo ter vodijo posamezne vlade.

Financirali celo prevod publikacije z nasveti za radikalne proteste
Ena izmed Sorosovih skupin je financirala prevod publikacije z naslovom Pravila za radikaliste v makedonščino, kjer je mogoče prebrati, kako organizirati radikalne ulične proteste. Zahvaljujoč veleposlaniku, ki ga je imenoval Obama, denar še naprej kroži, kar tovrstnim skupinam omogoča nadaljnje delovanje in rekrutiranje.

Foto: epa

Po podatkih InsidePhilanthropy.com naj bi Sorosova Open Society Foundation predstavljala največjo “človekoljubno organizacijo”, ki ima podružnice v kar 37 državah sveta. Medtem, ko Gatesova fundacija zapravi več denarja, pa Sorosova po zaslugi lokalnih uradnikov pušča večji odtis po celem svet.

Foto: STA

Ameriški kongres zahteva odgovore
Aktivnosti veleposlanika Baileya in financiranje Sorosove Open Society Foundation se je znašlo pod drobnogledom Kongresa, ki zahteva odgovore. Januarja letos je senator Mike Lee Bailyju poslal pismo, v katerem ga sprašuje za pojasnilo o odnosu med ameriškim State Departmentom in Open Society Foundation. Februarja pa sta člana predstavniškega doma ZDA, Chris Smith in Louie Gohmert, pozvala k izvedbi preiskave, ki bi razjasnila vse nejasnosti v povezavi s financiranjem in vmešavanjem v notranje politične zadeve.

Predsednik Judicial Watcha Tom Fitton opozarja, da je Obamova administracija oklestila proračun davkoplačevalcev z namenom, da je financirala Sorosove operacije in dodal, da bi bilo nujno potrebno, da Trumpov State Department v sodelovanju z USAID-om čim prej razkrije podrobnosti naveze Obama – Soros.

N. Ž.