fbpx

Milijardne izgube: Italija ne bo odpirala mej za tuje turiste, letos stavijo na domači turizem

Rimski kolosej (foto: EPA)

Italijanski minister za kulturo in turizem Dario Franceschini je v intervjuju za La Repubblica povedal, da bodo meje za tuje turiste ostale zaprte do konca leta 2020. To bi pomenilo več deset milijard evrov izgub.

“Odpiranje mej bo odvisno od epidemiološkega stanja in politike vsake države,” je po pisanju Sputnika za La Repubblica povedal italijanski minister za kulturo in turizem Dario Franceschini in dodal, da “mednarodnega turizma letos ne bo.”

Kar se tiče Italije, naj bi to pomenilo, da državne meje za tuje turiste do konca leta ostajajo zaprte. Za državo, ki je popularna turistična destinacija to pomeni velik udarec. Po podatkih iz leta 2018, so prihodki iz turizma v Italiji znašala 48 milijard evrov.

Računajo na domači turizem
Tudi v drugih evropskih državah ostajajo pesimisti. Vse kaže, da bo turistična sezona 2020 zelo slaba, ali pa je sploh ne bo. Je pa Franceschini pri tem napovedal, da se bodo z majem v državi ponovno odprli muzeji in ostale atrakcije na prostem. Med najverjetnejšimi takimi točkami sta rimski Kolosej in arheološki ostanki Pompejev.

Novica je v Italiji sprožila preplah. Predsednik nacionalne turistične agencije Giorgo Palmucci je po pisanju The Local sporočil, da “se bo turizem v Italiji ponovno začel s previdnostjo in maksimalno varnostjo,” medtem ko je Franceschini pojasnil, da “mora tistim, ki imajo radi Italijo biti dopuščena vrnitev [v državo], da bi jo lahko izkusili v skladu z vladnimi in regionalnimi predpisi.”

A dejstvo, da Italija šele s sredino maja vstopa v drugo fazo rahljanja ukrepov ostaja nespremenjeno. Hoteli so zaprti, bari in restavracije pa bi se lahko morda odrli z začetkom junija. Čez poletje bo v državi mogoč samo domači turizem, medtem ko ni nikakršnih datumov, kdaj bi lahko ponovno pričakovali mednarodne lete v državo, kar se razume kot začete tretje faze rahljanja ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19 v državi. Tudi Franceschini je bil promoran priznati, da je letos velik poudarek na domačem turizmu.

V Italiji imajo po zadnjih podatkih preko 200 tisoč okuženih s COVID-19, po številu smrti, ki je doseglo 27.359, pa se uvrščajo v sam svetovni vrh.

Ivan Šokić