fbpx

Milijoni v Bidnovi fundaciji za boj proti raku šli za plače in potovanja, niti cent za dejanske raziskave!

Foto: epa

Nekdanji ameriški predsednik Joe Biden je leta 2017 ustanovil “dobrodelno” organizacijo Biden Cancer Initiative (BCI), ki pa je večino dobrodelnih prispevkov porabila za milijonske plače svojega osebja in nič na dejanske raziskave glede zdravljenja raka.

Dobrodelna organizacija za boj proti raku Biden Cancer Initiative, ki jo je leta 2017 skupaj z z ženo Jill ustanovil nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden je po javno dostopnih podatkih v fiskalnih letih 2017 in 2018 napraskala 4.809.619 dolarjev dobrodelnih prispevkov za raziskave o raku, a so kar 3.070.301 dolarjev porabili za plače svojih uslužbencev.

V izjavi za davčno službo je Bidnova organizacija po poročanju New York Posta priznala, da so večino prejetega denarja zapravili za svoje plače, medtem ko niso izdali niti ene subvencije za financiranje raziskav o raku.

Denar zapravili za plače, potovanja in konference
Največji zaslužkarji so pred tem bili del administracije nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Husseina Obame. Predsednik BCI Gregory Simon je v v fiskalnem letu 2018 (od 1. julija 2018 do 30. junija 2019) pobral 429.850 dolarjev. Gre za lobista in nekdanjega izvršnega direktorja farmacevtskega velikana Pfizer, ki je pred tem vodil Obamovo delovno skupino proti raku. Njegova plača se je v enem letu podvojila. Leto prej je zaslužil 224.539 dolarjev.

Nekdanja Obamova vodja kabineta iniciative proti raku Danielle Carnival je pri BCI leta 2018 zaslužila 258.207 dolarjev. Dobrodelna organizacija je pri tem leta 2018 več kot 56 tisoč dolarjev porabila za konference in še čez 59 tisoč dolarjev na potovanja. Leto kasneje, so potni stroški presegli 97 tisoč dolarjev, medtem ko je za konference šlo skoraj 750 tisoč dolarjev.

Nič za raziskave o raku
A za samo financiranje raziskav namenjenih zdravljenju raka, čemur naj bi po smrti Bidnovega starejšega sina Beauja Bidena sploh ustanovili sporno dobrodelno organizacijo, ni šel niti cent.

Še več, po vsega dveh letih je dobrodelna organizacija ustavila svoje delovanje, saj je Biden napovedal kandidaturo za predsednika ZDA. Kot je Simon v intervjuju julija 2019 za AP pojasnil, naj celotna zadeva brez Bidnov na čelu ne bi bila več enako donosna. “Skušali smo iti čez, a je postajalo vedno težje pridobiti pozornost za uresničitev naših ciljev.”