Miloševiču spomenik, ker mu krivda ni bila dokazana?

Ob prvi obletnici smrti Slobodana Miloševiča (foto: STA).

Milošević je v priporu haaškega sodišča umrl 11. marca 2006, še pred koncem sojenja. Sodili so mu za genocid, vojne zločine in zločine proti človečnosti. Po njegovi smrti je haaško sodišče primer opustilo in tako nikoli izreklo sodbe. V Srbiji pa je nastala pobuda, da bi mu postavili spomenik.

V Srbiji se je v zadnjem času porodila pobuda za postavitev spomenika pokojnemu srbskemu in jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, ki je močno razdelila srbsko javnost. Da je glede tega v dilemi, priznava tudi srbski predsednik Tomislav Nikolić, ki ob tem opozarja, da spomenik Srbov ne bi smel deliti, temveč bi jih moral združevati.

Zamisel o spomeniku Miloševiću se je v Srbiji pojavila, potem ko so v javnost prišle ocene, da je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije z obrazložitvijo sodbe nekdanjemu političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću Miloševića opralo krivde za zločine v BiH.

Karadžića je haaško sodišče 24. marca letos obsodilo na 40 let zapora zaradi genocida nad Bošnjaki v Srebrenici, zločinov v Sarajevu, ugrabitve talcev in številnih vojnih zločinov v sedmih občinah BiH. Karadžić pa se je prejšnji mesec na sodbo pritožil.

Pobudo za postavitev spomenika podala SPS
Pobudo za postavitev spomenika je dala nekdanja Miloševićeva socialistična stranka SPS in s tem po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sprožila plaz odzivov na družbenih omrežjih. Nekateri trdijo, da je bil Milošević zgodovinska osebnost in si zasluži spomenik, drugi grozijo, da od spomenika ne bo ostalo nič, če ga bodo zares postavili.

V.V., STA