fbpx

Milostljiv Obama skrajšal zaporne kazni 214 kriminalcem

Foto: epa

Ameriški predsednik Barack Obama je pretekli teden skrajšal kazni 214 obsojencem, ki so bili za zapahi zaradi nenasilnih zločinov, povezanih z mamili. Gre za največje število pomilostitev, ki jih je kak ameriški predsednik odredil v več kot sto letih.

Iz Bele hiše so sporočili, da je Obama skrajšal kazni tudi 67 zapornikom, ki so prestajali dosmrtno zaporno kazen. Večina je bila obsojena zaradi nenasilnih zločinov, mnogi zaradi posedovanja in distribucije kokaina ‘crack.’

Svetovalec Obame Neil Eggleston je dejal, da gre za največje število pomilostitev v enem dnevu, ki jih je kak ameriški predsednik odredil najmanj od leta 1900. Dodal je, da je Obama doslej skrajšal zaporne kazni 562 obsojencem, kar je več, kot jih je pomilostilo skupaj devet prejšnjih predsednikov. Odločitev je v skladu s prizadevanji Obame za reformo kazenskega sistema v državi, ki je najbolj krivičen prav do predstavnikov manjšin.

Zapore so napolnile droge
V ZDA je zaprtih okoli dva milijona ljudi, kar je glede na delež prebivalstva največ na svetu. Zaporniška populacija raste od 80. let prejšnjega stoletja naprej, ko je zavladala epidemija tako imenovanih obveznih minimalnih kazni, ki so jih uvedli v odgovor na epidemijo uživanja mamil.

M. P., STA