fbpx

Mineva 21 let od srebreniškega pokola

Foto: epa

Pred 21 leti so sile bosanskih Srbov, ki jih je vodil general Ratko Mladić, po padcu bošnjaškega mesta Srebrenica pobile najmanj 8.372 ljudi. Ta pokol velja za najhujši zločin v Evropi po drugi svetovni vojni.

Po razpadu Jugoslavije je leta 1992 v Bosni in Hercegovini izbruhnila državljanska vojne med Srbi ter muslimanskimi Bošnjaki in Hrvati. Bosanski Srbi, ki jih je vodil Radovan Karadžić, so skušali zasesti čim več bošnjaškega in hrvaškega ozemlja s pomočjo tako imenovanega etničnega čiščenja.

Najbolj grozovito etnično čiščenje se je zgodilo prav julija 1995 v mestu Srebrenica. To je bilo že dolgo obkoljeno s strani Srbov. 7. julija 1995 so srbske sile zasedlo mesto, v katerem so bile tudi nizozemske mirovne enote, in v naslednjih dnevih na različnih krajih v okolici mesta pobile več kot 8.000 tisoč bošnjaških mož in dečkov.

Več tisoč ljudi se je tudi danes poklonilo spominu na srebreniški pokol. Med slovesnostjo so v spominskem centru Potočari pokopali posmrtne ostanke 127 žrtev, ki so jih lani odkrili v skupinskih grobiščih in jim jih je uspelo identificirati. (STA)

A. Ž.