Mineva 80 let od Stalinovega napada na Finsko, v katerem so herojski Finci ustavili največjo državo sveta

Finski vojaki v zasedi (Foto: Wikipedia)

V luči 80-letnice začetka II. svetovne vojne ni moč prezreti tudi zimske vojne med Sovjetsko zvezo in Finsko, ki se je pričela 30. novembra 1939, ko je Sovjetska zveza nenapovedano napadla ozemlje Finske. Stalin je ob napadu kaj kmalu spoznal, da se je srečal s trdim orehom, namreč Finska se je sovjetskemu napadu odločno uprla in tedaj največji državi sveta povzročila okoli 127 tisoč žrtev. Na finski strani je umrlo okoli 26 tisoč mož.

Stalin si je ob napadu zadal, da bo Finsko zavzel v mesecu dni, a je vztrajen upor na finski strani njegove upe zatrl v kali. Vojna je tako trajala vse do marca 1940, ko je bila v Moskvi podpisana mirovna pogodba.

Stalin se je ob vzponu nacistične Nemčije zbal, da bo Nemčija zasedla Finsko in s tem ogrozila Leningrad. Ko pa je 23. avgusta 1939 prišlo do podpisa sporazuma o nenapadanju med Sovjetsko zvezo in Nemčijo, je ozemlje Finske padlo v interesno območje Stalina. To je Sovjetski zvezi omogočilo, da ima ta proste roke pri napadu na Finsko.

Pokvarjeni Stalin zakuhal incident, da bi lahko sprožil vojno
Sovjetska zveza je jeseni leta 1939 v zameno za del Karelije od Finske zahtevala umik od 20 do 25 kilometrov od meje med državama in da ji ta v upravljanje prepusti polotok Hanko. Ker se Finska s tem ni strinjala, se je Sovjetska zveza odločila za ostrejše ukrepanje. S svojim topništvom so 26. novembra pričeli obstreljevati svoje lastne čete in za smrt sovjetskih vojakov obsodili Finsko. Za zgladitev spora je Stalin zahteval, da se Finska opraviči in izvede premik mej med državama v razdalji od 20 do 25 kilometrov. Ker pa Finska ni želela priznati krivde za vpletenost v incident, ki ga sploh ni sprožila, je Stalin to izkoristil sebi v prid in razdrl sporazum o nenapadanju. S tem se je začela vojna med državama, ki jo poimenujemo tudi kot zimsko vojno.

Foto: wikimedia

Vojna se je uradno pričela 30. novembra ob 9.39 uri z bombardiranjem Helsinkov in mesta Viipuri, čeprav so že dan prej s sovjetske strani prestopili mejo in zajeli nekaj finskih graničarjev. Zaradi nenapovedanega napada na Finsko je bila Sovjetska zveza 14. decembra istega leta izločena iz Društva narodov. Kaj kmalu pa se je načrt Stalina obrnil na glavo, saj so bile temperatura nizke, odpor na Finski strani pa odločen. Sovjetske enote so se tako znašle povsem odrezane druga od druge, da so za oskrbo potrebovale letala. Iznajdljivi Finci, ki so se tega dobro zavedali, so uporabili komunikacijske zveze napadalcev in s tem zavedli letala, da so pomoč odlagala na povsem napačnih mestih.

Prizor uničenja na sovjetski strani (Foto: Wikipedia)

Kljub temu, da so na sovjetski strani pričeli spreminjati taktiko napadov in so pričeli napadati po sončnem zahodu, so se Finci znašli in na svojih položajih postavili reflektorje in tako večino napadov odbili. Sovjetsko zvezo je še posebej zdesetkala bitka za cesto Raate januarja 1940, saj je bila 44. sovjetska divizija, ki je štela 25 tisoč mož, v njej skoraj popolnoma uničena. Na račun herojskega bojevanja Fincev se je vojna med državama končala šele 12. marca, ko je bila v Moskvi podpisana mirovna pogodba.

Hana Murn

 • macon

  https://en.wikipedia.org/wiki/Simo_Häyhä
  Tip, ki je počil 500 sovjetskih vojakov, rekordnega dne je ubil 25 sovražnikov.

  Drugače pa je ta vojna rešila SZ pri napadu Nemcev, ker so zaradi nje popravili vsaj delček zmede in dezorganizacije, ki so jo povzročili komunisti s čistkami sposobnih in nastavitvami komunističnih bedakov na položaje.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Purge
  “The purge of the Red Army and Military Maritime Fleet removed three of five marshals (then equivalent to four-star generals), 13 of 15 army commanders (then equivalent to three-star generals), eight of nine admirals (the purge fell heavily on the Navy, who were suspected of exploiting their opportunities for foreign contacts), 50 of 57 army corps commanders, 154 out of 186 division commanders, 16 of 16 army commissars, and 25 of 28 army corps commissars.”

  Paranoični bolševiški psihoti so praktično pobili večino vrha vojske, veliko več kot bi jih lahko katerikoli sovražnik. Odstotki so kot, da bi padla atomska bomba na zasedanje generalov.

  • freedomfighter

   Ja ampak pozabljate tudi dejstvo da bi brez teh cist stalina najbrz odstavili kar bi pa obcutno spremenilo potek druge svetovne vojne

   • macon

    Vojsko lahko razumeš kot apolitično, tehnokratsko dejavnost. Nemško so pretežno zato vodili kar člani ruskih aristokratskih vojaških družin, ki so imele moške člane po 300 let v vojski.

    Potek bi ibl verjetno v toliko spremenjen, da bi Nemci prodrli manj globoko, Sovjeti pa imeli več milijonov manj izgub, če jih ne bi vodili partijski idioti.

    Recimo tale:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Grigory_Kulik
    Ali pa tale:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Semyon_Budyonny

    Zardi teh norcev so za nič umrli stotisoči na fronti.

    • Igor Pavlič

     Kakšni stotisoči? Vojna sama je terjala 60 milijonov mrtvih in 35 milijonov ranjenih ter še 3 milijone pogrešanih. Največ ljudi je umrlo zaradi nacističnih zločinov. Prvič v zgodovini modernega vojskovanja se je zgodilo, da je bilo mrtvih več civilistov kot vojakov (tj. okoli 40 milijonov), ki so umrli zaradi različnih bolezni, lakote, bombardiranj ter pokolov, genocidov in drugih vojnih zločinov. Zaprtih je bilo 45 milijonov ljudi, 20 milijonov otrok je ostalo brez staršev, bilo pa je tudi 10 milijonov prisilnih delavcev. Uničenih je bilo 30 milijonov zgradb. Škoda je znašala 278 milijard USD. SZ je imela škode za 128 milijard USD, Poljska za 65 milijard USD, Jugoslavija pa za 50 milijard USD. Izdatki za oboroževanje so znašali 1500 milijard USD (ZDA – 320 milijard USD; Velika Britanija – 300 milijard USD; Nemčija – 275 milijard USD; ZSSR – 190 milijard USD; Italija – 94 milijard USD; Japonska – 56 milijard USD). Po nekaterih ocenah je vojna stala 4.000 milijard USD, države so za vojno namenile 60-70 % svojega nacionalnega dohodka. Zneski njiso revalorizirani na današnjo vrednost valute, ko samo vojaški proračun ZDA preseha 1.000 milijard.

     • macon

      Stotisoči po nepotrebnem umrlih zaradi neumnih in nesposobnih boljševiških generalov in maršalov. Primerjaj vojaške izgube Nemcev in Sovjetov, razmerje nima zveze z bojem dveh industrializiranih držav, 1941. se bere kot boj Zulujev s sulicami proti angleškim strojnicam. Nemci niso bili tako super genialni kot so bili Sovjeti na začetku vojne vodstveno zanič.

      Kaj ti je vir za cifre?

     • Igor Pavlič

      Godeša B., Mlakar B., Šorn M. in Tominšek R.T. (2002). “Žrtve druge svetovne vojne v Sloveniji”. V: Prispevki za novejšo zgodovino, str. 125-130.
      Milward, A.S. (1979). War, economy, and society, 1939-1945. University of California Press.
      Overy, R. (1997). Why the Allies Won. W.W. Norton & Company.
      Barnett, C. (1986). The audit of war: the illusion & reality of Britain as a great nation. Macmillan.
      Tucker, S.C. & Roberts, P.M. (2004). Encyclopedia of World War II: A Political, Social, and Military History. ABC-CLIO, str. 163. ISBN 1-57607-999-6

   • Igor Pavlič

    Brez Stalina bi druga vojna trajala precej dlje.

    • Drago

     Igor Pavlič, brez vojaške pomoči zahodnih zaveznikov, bi Stalin vojno izgubil. Dokazano.

     • Igor Pavlič

      Brez vojaške pomoči ZDA bi vojno izgubili tidi Francozi, Britanci in še kdo, Boji na Balkanu so izredno pomembno vplivali na potek druge svetovne vojne, saj so različna odporniška gibanja nase vezala velik del nemške vojske, ki je tako niso mogli uporabiti v bojih na vzhodni ali zahodni fronti. DA je šlo le za marginalne spopade, je smešno. Bliskovito napredovanje nemške vojske se je ustavilo tudi na severu pred obleganim Leningradom in na jugu, ko so se začeli boji za Stalingrad. Po porazu nemške vojske pri Stalingradu se je vojna sreča prevesila na stran Sovjetske zveze. Po bitki pri Kursku poleti 1943 se je bila nemška vojske prisiljena umikati proti domovini. V zimi 1943 in 1944 je prišlo do zloma fronte, zaradi česar se je nemška vojska začela umikati. Le kje in kao je ZQAhod dostavljal Rusom material? V Vladivostok mogoče? Seveda so imele od et vojne največ Z/DA, in iz nje prišle kot svetovna gospodarska in politična velesila. Medtem pa so se nekdanje gospodarske velesile (Nemčija, Francija, Velika Britanija idr.) znašle v ruševinah povojne Evrope in so se morale prilagoditi novi svetovni ureditvi. Tudi v Jugoslavijie bial infrastruktura precej uničena, odpeljali so lokomotive, iz tovarn, stroje itd, da ne omenjam Spovjetske zveze.

     • Drago

      Igor Pavlič, pozabil si, da so ZDA še dolgo let, ( ne vem natančno, več kot 10 let po končani vojni sigurno ) zalagale Evropo z vso mogočo pomočjo. Delno tudi Jugoslavijo. SZ je med vojno dobila največ pomoči, po severnem morju.

     • Igor Pavlič

      Seveda so jih zalagali, saj ej zaradi nevarnosti komunizma na ZAhodu nastala panika, že tako so morali povsod uvesti volilno pravico za ženske, sprostiti socialne pravice, obstajala je envarnost revolucije. Iz rtega razloga so obrono denarja vložili t8udi v ZAhodno Nemčijo, Grčijo, Italijo in še kam. Tudi dandanes podpirajo veliko režimov po svetu, seveda če jim to ustreza, ne glede na tamkajšnjo demokracijo in svoboščinje.Menda so pomoč med vojno dostavljali direktno v Lenigrad in kasneje v Stalingrad.

     • macon

      Zahod je dostavljal v Murmansk. V Jugoslaviji so bile nemške divizije samo na popolnjevanju izgub in tehnike, medtem so trenirali s pregonom partizanov po hribih. Ob tem so imeli pred 1944 majhne izgube. Stalno nastanjena je bila samo rezervna policija iz štiridesetletnikov in divizija iz lokalnih Nemcev: Prinz Eugen. Ustašev in ostalih je bilo dovolj za obvladovanje velike večine ozemlja. Izven njihovih etnij jih itak niso mogli uporabiti.

      Po mojem posledica ni bila izgube okupatorske vojske temveč trpljenje civilnega prebivalstva, ko so se razne milice preganjale med sabo, okupatorji pa imeli izgovor za še več represalij.

     • Igor Pavlič

      Pri nas (med Slovgenci) ti nemški rezervisti, nemški okupator, povzrolil več kot več kot 31.700 žrtev. – na vzhodni fronti na primer za veliko vojakov ne vemo, kaj je povzročilo njihovo smrt. Za Rdečo armado imamo ugotovljeno, da je povzročila nekaj več kot 5.000 slovenskih žrtev, vemo pa, da so na tej fronti umirali vojaki tudi v drugačnih okoliščinah – v nesrečah z orožjem, zaradi hudih zim, obolelosti. Partizansko-revolucionarni tabor je povzročil več kot 24.000 žrtev – med vojno in po njej. Če ne bi bilo povojnih pobojev, bi Slovenci imeli za 15 odstotkov manj žrtev. Italijanski okupator je povzročil nekaj čez 6.400 žrtev. Protirevolucionarni tabor, v katerem so zajete vaške straže, četniki in vse tri veje domobranstva, so zakrivili smrt 4.400 ljudi – to so žrtve, ki so padle v njihovih samostojnih akcijah, ne pa žrtve, ki so jih povzročili v sodelovanju z okupatorjem (te žrtve so prištete k številu žrtev okupatorja). Zavezniške vojaške enote so predvsem v bombardiranjih pustile skoraj 1.900 žrtev. Več kot 900 žrtev je bilo zaradi nesreč – pri čiščenju orožja in podobno. Ustaši so povzročili blizu 800 žrtev – večji del so to Slovenci, ki so bili izgnani na območje NDH, kar nekaj žrtev pa je iz časa umika hrvaških enot v Avstrijo ob koncu vojne. SAmo leta 45 je padlo več kot 7.000 partizanov in več kot 1.000 aktivistov OF. V prvih mesecih tega leta je umrlo tudi okoli 6.000 civilistov bodisi doma kakor tudi v taboriščih, kjer so bile razmere še posebej slabe. Narodnoosvobodilna vojska Jugoslavije (od 1. marca 1945 Jugoslovanska armada) je do jeseni 1944 narasla na 12. korpusov in nekaj samostojnih divizij in brigad, tako da je imela skupaj 39. divizij z okoli 350.000 borci. Do jeseni 1944 se je bojevala brez kakršne koli operativne zveze z zavezniškimi silami, oddaljena od njih nekaj tisoč kilometrov, globoko v sovražnikovem zaledju in je vezala nase znatne nemške pa tudi italijanske, bolgarske in madžarske enote. Zato si je pridobila velik ugled pri zaveznikih, ki so ji sicer od leta 1943 gmotno pomagali vendar je večino bremena nosilo jugoslovansko ljudstvo.Najmočnejši nasprotnik narodnoosvobodilne vojske Jugoslavije je bila nemška vojska, ki ji je na veliki večini jugoslovanskega ozemlja poveljeval vrhovni komandant Armadne skupina F v Beogradu generalfeldmaršal Maximilian von Weichs, ki je bil obenem vrhovni komandant vseh nemških oboroženih sil v jugovzhodni Evropi. Podrejene mu niso bile samo enote v Sloveniji in Istri; tiste v osredni Sloveniji so bile podrejene poveljstvu 18. vojnega okrožja v Salzburgu, one v Slovenskem primorju in Istri pa preko 97.korpusa vrhovnemu komandantu nemške vojske v Italiji.MArginaliziranje nemškega vojaštva na tem koncu nima nikakršne osnove.

     • macon

      Nemška vojska je imela v Jugoslaviji frontne enote od 1944 zaradi premika front, prej ne, ker jim ni bilo treba. Transportne koridorje so vseskozi obvladovali in nadzirali. NDH je imela sama 200.000 vojakov, četnikov v pol ducata vojsk je bila šestmestna cifra, potem pa slovenski domobranci, albanska in makedonska milica, Madžari, Bolgari, ki so tudi dobili svoj kos jugoslovanskega mesa.

 • xtc

  Jep!
  Moskviče so Finci dobr sesuli.

  • Stric iz ozadja

   in kljub temu izgubili Karelijo, pridobili pa tocno nic. Dobro so jih sesuli.

 • freedomfighter

  Dobri so bili finci ni kaj reci

 • FRANC3

  Iz zapisa sledi sklep, da komunistom ni verjeti.
  Laž je neumrljiva duša komunizma.

 • Igor Pavlič

  Prvič v evropski zgodovini s eje zgodilo, da je ena država napadla drugo. KAj takšnega so pač zmožni le komunisti! Bilo je prvič in zadnjič.

  • DEATH TO COMMUNISM

   Je bilo kurac prvič in zadnjič.

 • Andrej

  Nas so v šoli učili, da je v finskih gostilnah pisalo: psom in Nemcem vstop prepovedan. Resnica je, da bi pisalo: Rusom vstop prepovedan, če jih ne bi že na meji ustavili. Za Fince so bili največji sovražniki Rusi. Nemci so bili šele na drugem mestu.

 • DEATH TO COMMUNISM

  Komunajzarjem je ekspanzionizem Nemčije še vedno nesprejemljiv. Namerno pa pozabljajo na to, da so skupaj z Nemci razklali Poljsko na pol, da so napadli Finsko, da so zasedli države od Baltiških do Bolgarije, da o Kitajski niti ne začnem… To se jim zdi pa sprejemljivo. Pička jim materina dvolična!

 • Vlado77

  V Rusiji še vedno učijo po njihovo. Oni niso napadli Finske in Karelija jim pripada. Tudi sporazuma Molotov Ribentrop razlagajo po svoje – edini v svetu. Propaganda. Enako se dogaja sedaj s Ukrajino Donbasom. Nočejo priznati, da je njihov BUK sestrelil MH 17 . Ustvarijo svojo zgodbo in ta postane uradna in edina. Dokazi pa govorijo drugače. Enako s poboji v Katinskem gozdu. Tam velja samo njihova edina interpretacija- na vseh ravneh tudi v šolstvu. Njihova armada je vzvišena in nima napak. Resnica , kjer velja propaganda je vedno obratna. Mnogi verjamejo , da zgodovino pišejo zmagovalci. Se pa ne vprašajo če je ta “resnica” res resnica. Pri nas se skoraj vse glede NOB obrača na glavo- in postaja resnica navadna mitologija.