Minister Hojs, predsedujoči Svetu EU: Še naprej se bomo zoperstavljali hibridnemu napadanju beloruskega režima!

Minister Aleš Hojs (Foto: STA)

Odločno obsojamo in zavračamo nadaljnjo instrumentalizacijo migracij, ki jo izvaja beloruski režim. Nesprejemljivo je, da se Belorusija v politične namene igra z življenjem ljudi. Z današnjo odločitvijo smo znova pokazali, da se bomo še naprej skupaj zoperstavljali temu hibridnemu napadanju,” je sporočil predsedujoči Svetu EU, slovenski notranji minister Aleš Hojs.

Svet EU, v katerem so zastopane države članice, je v odzivu na “vztrajno hibridno napadanje s strani beloruskega režima” danes sprejel sklep o začasnem delnem prenehanju izvajanja sporazuma med EU in Belorusijo o poenostavitvi izdajanja vizumov za uradnike beloruskega režima. Ta odločitev pa ne bo vplivala na navadne beloruske državljane, je sporočilo slovensko predsedstvo Svetu EU.

Začasno prenehanje izvajanja se nanaša na določbe, s katerimi se za uradnike beloruskega režima ukinjajo zahteve po dokazilih, ureja izdajanje vizumov za večkratni vstop in zmanjšujejo takse za obravnavo vlog za izdajo vizuma.

Na meji vlada napeta situacija
Poljska je v ponedeljek po lastnih navedbah preprečila vdor več sto migrantov, večinoma iz bližnjevzhodnih držav, čez mejo z Belorusijo. Na mejo je poslala 12.000 svojih vojakov ter kasneje tudi na spletnih omrežjih objavila posnetke nasilja. Poskus prebiti ograjo z bodečo žico, ki jo je Poljska postavila na meji, je sicer preprečila, a na območju ostaja na tisoče ljudi. Zaradi napete situacije je Varšava danes sporočila, da se je odločila za nedoločen čas v celoti zapreti bližnji mejni prehod Kuznica. Od 7. ure zjutraj je prevoz blaga in oseb čez ta prehod ustavljen, je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdila predstavnica poljskih obmejnih enot. Ljudi pozivajo, naj uporabijo druge mejne prehode.

Poljski premier Mateusz Morawiecki (Foto: Twitter)

Obenem je uradna Varšava na Twitterju sporočila, da sta ta mejni prehod davi obiskala premier Mateusz Morawiecki in obrambni minister Mariusz Blaszczack in se srečala z obmejnimi varnostnimi silami ter se jim zahvalila za njihovo delo. Objavili so tudi nekaj fotografij obiska. Poljska je poleg Litve ter v manjši meri Latvije tarča velikega migrantskega pritiska na svoji meji z Belorusijo, ki je obenem zunanja meja unije. Beloruske oblasti namreč že več mesecev namerno vzpodbujajo migrante, predvsem iz nemirnih držav Bližnjega vzhoda, kot sta Irak in Afganistan, naj uporabijo Minsk kot tranzitno točko na njihovi poti v EU, še piše STA.

Peter Truden