fbpx

Minister Logar z nemškim kolegom Maasom: Ni pomembno kar nam je všeč, treba je upoštevati epidemiološke podatke

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar. (Foto: MZZ)

Minister dr. Anže Logar se je danes virtualno srečal z nemškim ministrom Heikom Maasom. Po sestanku sta se oba politika zavzela za reševanje problematike potovanj na evropski ravni, saj to zahteva zdravstvena kriza zaradi pandemije novega virusa. Po njunem mnenju gre upoštevati situacijo v posameznih državah članicah EU. Slovenski minister je ob tej priložnosti dal prednost varovanju zdravja pred gospodarstvom ter poudaril pomen sprejemanja rešitev, ki morda niso všečne, ampak usklajene z epidemiološkimi podatki. Oba ministra sta še sporočila, da bo ena od ključnih tem bližajočega se slovenskega in nemškega predsedovanja EU tudi okrevanje gospodarstva. 

Minister za zunanje zadeve Anže Logar se je danes srečal z nemškim kolegom Heikom Maasom. Sestanek je sicer potekal virtualno, po njem pa sta se zavzela za skupno evropsko reševanje problematike potovanj v obdobju zdravstvene krize zaradi pandemije novega virusa. Po njunem mnenju gre upoštevati situacijo v posameznih državah, ki so članice EU. Slovenski minister je ob tej priložnosti še poudaril, da je varovanje zdravja prebivalstva bolj pomembno kot gospodarstvo.

Nemčija je na današnji dan vsaj do 14. junija podaljšala ukrep za zajezitev epidemije: nemškim državljanom še naprej odsvetuje vsa potovanja, ki niso nujna. Maas je ob tem na virtualni novinarski konferenci pojasnil, da situacija zaradi epidemije novega virusa še vedno ni zadovoljiva ter bo takšna verjetno ostala še nekaj tednov.

Ni pomembno to kar nam je všeč, marveč gre upoštevati epidemiološke podatke
V prihajajočih tednih pa nameravajo z evropskimi kolegi razpravljati z namenom uskladitve skupne rešitve. To bi namreč radi našli še do poletja. Ob tem je nemški minister prepričan, da si vsi želimo biti tako uspešni, da od sredine junija ne bodo več potrebna takšna opozorila. Kar precej je sicer odvisno od tega kakšen bo razvoj pandemije v posameznih državah, obenem pa obstaja strah pred drugim valom. Slovenski minister je poudaril pomen zavedanja, da odpiranje mej učinkuje tudi na ostale države.

Fotografija osebe Anže Logar.

Video klic z nemškim zunanjim ministrom.

Obenem je Logar še posvaril, da se v tem trenutku ne moremo odločati za to kar nam je všeč, marveč morajo biti odločitve utemeljene na tem kar pravijo epidemiološki podatki. Hkrati je še opozoril, da bi lahko imela nepotrebna naglica pri sproščanju ukrepov za zajezitev epidemije katastrofalne posledice, če pa bomo le malce počakali, pa so te lahko precej manjše.

Zagon gospodarstva bo ključna tema nemškega in slovenskega predsedovanja EU
Oba ministra sta še sporočila za javnost, da bo zaradi pandemije novega virusa ena od ključnih tem predsedovanja EU tudi gospodarstvo, zlasti njegovo okrevanje. Tako Slovenija, kot tudi Nemčija skupaj s Portugalsko ena za drugo predsedujejo Svetu EU. Nemčija bo s predsedovanjem pričela že 1. julija, v prvi polovici leta 2021 pa jo bo nasledila Portugalska. Slednjo bo zamenjala Slovenija, in sicer v drugi polovici istega leta.

Nemški minister Heiko Maas je bil nedavno že kritičen do evropskih držav, ki želijo ponovno omogočiti mednarodna potovanja. Maas je namreč prepričan, da je še vedno preveč tvegano za vnovično odprtje meja med državami. Ob tem je navedel primer znanega avstrijskega smučišča, ki velja za evropsko žarišče epidemije koronavirusa ter še opozoril, da ne moremo uničiti tega, kar smo v zadnjih nekaj tednih ustvarili, saj bo sicer potrebno omejitve potovanj precej podaljšati. Te bo vsekakor treba omiliti čimprej, vendar ob hkratnem odgovornem ravnanju.

Domen Mezeg