fbpx

Ministri bodo v evropski prestolnici govorili o tem kako se zaščititi pred Rusijo

Foto: epa

Ministri za obrambo zveze Nato bodo na dva dni trajajočem srečanju v Bruslju ugotavljali ali se uresničujejo zaveze dane na vrhu Nata v Varšavi. Za prvi dan so sicer načrtovani pogovori glede večje navzočnosti vojakov Zavezništva na njegovih vzhodnih mejah.  

Ministri za obrambo zveze Nato se nameravajo srečati v Bruslju, dogodek pa bo trajal dva dni. Njihov namen je predvsem ugotoviti kako se uresničuje zaveze, ki so bile dane na srečanju zavezništva v Varšavi pred nekaj meseci. Za prvi dan so načrtovani pogovori glede večje navzočnosti vojakov Zavezništva na njegovih vzhodnih mejah, navaja STA.

Poljska se vojaško hitro krepi
V okviru načrtov, sprejetih v poljski prestolnici bodo Američani na Poljsko napotili 1000 vojakov, Britanci pa 150. Sicer pa Poljska v strahu pred Rusijo zadnja leta hitro krepi svoje vojaške zmogljivosti. Tako se je po navedbah “Global Firepower” po vojaški moči iz 24. mesta povzpela na 18. mesto in s tem prehitela Indonezijo ter Avstralijo. Tudi v evropskem merilu rangira visoko, saj so pred njo le še Britanija, Francija, Nemčija in Italija.

Foto: epa, fotografija je simbolična

Foto: epa, fotografija je simbolična

Poljski orožarski posli cvetijo
Ena zadnjih velikih vojaških investicij na Poljskem je nakup protiletalskega raketnega sistema, vrednega okoli 230 milijonov evrov. Ob tem je pomembno je še zlasti dejstvo, da naj bi celotno opremo izdelali na Poljskem. Gre za največjo tovrstno investicijo v vsej poljski zgodovini. Namen tega orožja je predvsem varovati vojaške baze, uničevati brezpilotna izvidniška letala, helikopterje in bojna letala. Gre za izredno učinkovit sistem na kratke razdalje, navaja fronda.

D. M.