fbpx

Ministrica dr. Jaklitsch čestitala novemu avstrijskemu ministru za izobraževanje

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Helena Jaklitsch in novoimenovani avstrijski minister za izobraževanje, znanost in raziskave, dr. Martin Polaschek (Foto: Vlada RS)

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je čestitala novemu avstrijskemu zveznemu ministru za izobraževanje, znanost in raziskave.

Z novo avstrijsko vlado pod vodstvom Karla Nehammmerja se je zamenjalo tudi nekaj imen na ministrskih položajih, med drugim tudi na položaju ministra za izobraževanje, znanost in raziskave, ki ga je zasedel dr. Martin Polaschek. Ob tej priložnosti mu je čestitala tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch in mu zaželela uspešno vodenje zahtevnega resorja, hkrati pa izrazila željo, da bi v prihodnosti namenil več pozornosti področju dvojezičnega in manjšinskega šolstva.

“Želim si, da bi pri sprejemanju odločitev imeli v mislih tudi skrb za krepitev dvojezičnega šolstva na avstrijskem Koroškem in avstrijskem Štajerskem, kjer živi slovenska manjšina. Ohranjanje in razvoj manjšinskega jezika je namreč ključnega pomena za ohranitev in razvoj manjšine,” je v čestitki svojo željo izrazila ministrica, voščilo pa zaključila z upanjem, da se bosta uspela osebno srečati tudi kot ministra prijateljskih držav Avstrije in Slovenije. 

Polaschek je v preteklosti že izrazil svojo naklonjenost in izpostavil odlično sodelovanje s slovenskimi univerzami, takrat še v vlogi rektorja Univerze Karla Franca v Gradcu. Na srečanju 15. novembra, ki je potekalo na Filozofski fakulteti v Gradcu, se je  ministrica dr. Jaklitsch že srečala z dr. Polaschkom, prisotna pa sta bila tudi dekan fakultete dr. Michael Walter in vodja dr. Andrej Leben ter sodelavci Inštituta za slovenski jezik na graški univerzi. Tema srečanja so bili izzivi študija slovenistike na graški univerzi. 

Tanja Brkić