fbpx

Ministrica šokirala: “Problem so starejši ljudje, ne migranti!”

Foto: epa

Švedska ministrica za socialno varnost Annika Strandhäll je za časnik Aftonbladet dejala, da so resničen problem njihove države starejši prebivalci, ne pa migranti, saj starejši bremenijo njihov sistem zdravstvenega varstva.

Švedski sistem zdravstvenega varstva je tako preobremenjen, da so čakalne vrste na operacije tako dolge, da bolniki začnejo dobesedno “gniti”, preden pridejo na vrsto, je omenjeni časnik poročal že pred meseci. Strandhällova je prepričana, da to ni posledica množičnih migracij na Švedsko. Je pa dejstvo, da so prav te poslabšale zdravstveno varstvo na Švedskem, a na to omenjena ministrica odgovarja: “To ni res, to ni res! Na Švedskem imamo hitro starajoče se prebivalstvo, Pričakovana življenjska doba se povečuje za 3,5 ure na dan, in danes imamo večje število starega prebivalstva, ki bolj pogosto koristi zdravstveno varstvo kot pred tridesetimi leti.”

Ministrica Annika Strandhäll. (Foto: printscreen)

Voice of Europe še povzema besede Strandhällove, da “se bo do leta 2025 število ljudi, starih 70 let in več, povečalo za 300.000”. Po njenem je to največji problem, zaradi katerega trpi zdravstveno varstvo, ne pa migranti, ki naj ne bi s tem imeli nič skupnega.

J. G.