fbpx

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve usmrtitev iranskega novinarja najstrožje obsodilo!

Iranian journalist Ruhollah Zam (Foto: Twitter)

Slovensko zunanje ministrstvo je ostro obsodilo usmrtitev novinarja Ruhollaha Zama, ki ga je v soboto zjutraj obesila iranska vlada. Ministrstvo je tudi pozvalo iranske oblasti, naj prenehajo z usmrtitvami in sprejme moratorij na smrtno kazen. Aretacijo novinarja, ki je na spletu objavljal posnetke protestov v Iranu, so iranske oblasti predstavile kot veliko zmago nad zahodnimi obveščevalnimi službami. IRGC je namreč trdila, da je bil Zam pod protekcijo francoske, izraelske in ameriške varnostne službe, obtožili pa so ga vohunjenja in rušenja iranske vlade. 

Iranske oblasto so pred dnevi usmrtile novinarja Ruhollaha Zama, ki je bil obtožen, da je v letu 2017 s svojimi internetnimi članki spodbujal proteste v Iranu. Na smrtno kazen so ga obsodili junija in kot razlog navedli povzročanje nemira oziroma “korupcije na Zemlji”, usmrtili pa so ga minulo soboto zjutraj. AFP je poročala, da so ga obesili. Enako obtožbo se sicer pogosto uporablja tudi pri osebah, ki so obtožene vohunjenja in rušenja iranske vlade. Slovensko zunanje ministrstvo je usmrtitev ostro obsodilo in iransko oblast pozvalo k moratoriju na smrtno kazen.

Zam je leto svojega življenja preživel v izgnanstvu, v Parizu, potem pa so ga v letu 2019 iranski operativci ugrabili in prijeli. Ni sicer povsem jasno kje in kako, nekateri mediji navajajo, da so ga ugrabili med njegovim potovanjem v Irak. Njegov oče je šiitski imam, ki je bil v vladi v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja, je javno odrekel podporo svojemu sedeminštiridesetletnemu sinu. Iranska uradna tiskovna agencija je poročala, da je bil usmrčen zaradi vohunjenja za Francijo, sodelovanja s sovražno vlado ZDA, delovanja proti varnosti države, spodbujanja nasilja in žaljenja svetosti islama. Francoski zunanji minister je  usmrtitev ostro obsodil in dejanje označil za krut poseg v svobodo govora in medijev v Iranu. Tudi pripadniki organizacije Novinarji brez meja so izrazili svoje ogorčenje in spomnili, da so na možnost usmrtitve že oktobra opozarjali komisarko Združenih narodov za človeške pravice, Michelle Bachelet.

Foto: Twitter

Protivladni protesti so se v Iranu pričeli decembra 2017, spodbudilo pa naj bi jih naglo povišanje cen hrane. Mnogo jih tudi vejame, da so proteste v konzervativnem mestu Mashhad sprva sprožili nasprotniki iranskega predsednika Hassana Rouhanija, vendar pa so se kasneje razširili in obrnili protu celotnem vladajočem razredu. Zam je objavljal pozive, ki so bili direktno naslovljeni na predsednika Rouhanija in na Ayatollaha Ali Khameneia. Ker so se iranske oblasti pritožile, češ da širi informacije o izdelavi bombe, je Telegram njegov kanal ukinil. Zam je takrat zanikal spodbujanje nasilja in nadaljeval z objavljanjem svojim posnetkov pod drugim imenom ter na spletni strani Amadnews. Med protesti naj bi bilo ubitih petindvajset ljudi, pet tisoč ljudi pa je bilo pridržanih.

Sara Bertoncelj