Ministru, ki je odkrito podpiral osamosvojitev Slovenije, odpovedalo srce

Takratna nemški kancler Helmut Schmidts in zunanji minister Hans-Dietrich Genscher (foto: epa).

Umrl je nekdanji dolgoletni nemški zunanji minister Hans Dietrich Genscher, so sporočili z njegovega urada v Bonnu. Star je bil 89 let, umrl pa je zaradi odpovedi srca. 

Dietrich Genscher je slovenski javnosti poznan predvsem po svojih prizadevanjih za mednarodno priznanje Slovenije in Hrvaške. Po besedah slovenskih politikov je bil dolgoletni nemški zunanji minister nekakšna dobra vila Slovenije, ki nas je v obdobju osamosvojitve odkrito podpiral.

Liberalec, ki je bil znan po svojem rumenem brezrokavniku, je kar 23 let deloval kot nemški minister, od tega 18 let kot zunanji minister. S tem si je prislužil naslov najdlje delujočega zunanjega ministra v zahodnem svetu. Kot vodja nemške diplomacije je deloval med letoma 1974 in 1992, pod tremi različnimi kanclerji, v prizadevanjih za umiritev napetosti med vzhodom in zahodom pa naj bi po nekaterih ocenah prepotoval okoli dva milijona kilometrov, je poročala STA.

“Hans Dietrich Genscher tako za Slovence in Slovenke ostaja simbol našega uveljavljanja v mednarodni skupnosti. Tudi njemu gre zahvala za to, da smo se v tako kratkem času kot država uveljavili na mednarodnem parketu, in da danes lahko polnopravno odločamo o tem, kaj se v mednarodni skupnosti dogaja. Redki so tuji politiki, ki so se zapisali v zgodovino slovenskega naroda. A Hans Dietrich Genscher se je gotovo. Morda kot odločen mož z rumenim puloverjem ali pa kot večen prijatelj slovenske države,” pa se je na naovico o smrti nemškega politika odzval predsednik državnega zbora Milan Brglez.

N. K.