V Srbiji pridržali migranta z enakim potnim listom, kot ga je imel pariški napadalec

Foto: epa

Opoldne so se Francozi in celotna EU spomnili žrtev terorističnega napada v Parizu z minuto molka in tako počastili spomin nanje. Medtem je iz Belgije prišla novica, da so policisti aretirali osmega napadalca Salaha Abdeslama, a je kasneje belgijsko tožilstvo sporočilo, da informacija ne drži.

Tretji dan žalovanja v Franciji in hkrati nadaljevanje obsežnih policijskih racij tako v Franciji kot v Belgiji, ki so prinesle nove aretacije in odkritja.

AKTUALNO DOGAJANJE

 • Francoske varnostne sile so do zdaj izvedle 168 protiterorističnih racij po državi, preiskava pa se še nadaljuje. Po poročanju BBC so v zadnjih 48 urah prijeli 104 ljudi, ki so sedaj v hišnem priporu. Znana je tudi že identiteta novih dveh napadalcev, ki sta se razstrelila.
 • V Belgiji so na prostost izpustili pet od sedmih nedavno aretiranih posameznikov v okviru preiskave terorističnih napadov v Parizu. Med njimi je tudi Mohamed Abdeslam, brat enega od samomorilskih napadalcev iz francoske prestolnice, ki so ga izpustili brez vsakršne obtožnice. Mohameda Abdeslama so aretirali v petek v Belgiji. Gre za brata enega od samomorilskih napadalcev Ibrahima Abdeslama, ki se je v petek razstrelil pri kavarni na pariškem Bulevarju Voltaire. Tudi tretji izmed bratov z imenom Salah Abdeslam velja za ključnega osumljenca v preiskavi napadov in je trenutno na begu.
 • V bruseljski četrti Molenbeek, ki je znana kot trdnjava skrajnega islama, danes poteka obsežna policijska operacija, katere cilj je prav aretacija Abdeslama.
 • V Srbiji so pridržali sirskega migranta, ki je imel potni list s povsem enakimi podatki kot napadalec, katerega potni list so našli na prizorišču napada v Parizu. Ta potni list je vzbudil veliko pozornosti zato, ker je domnevni napadalec z njim potoval po balkanski poti kot begunec. Razlika med obema potnima listoma je le v fotografiji.

Nova taktika teroristov
Vseh sedem napadalcev (podrobnosti o osmem niso znane) je nosilo samomorilske jopiče, kar se je v Franciji zgodilo prvič. Napadalci pred razstrelitvijo prav tako niso oklevali, to pa po mnenju poznavalcev predstavlja zaskrbljujočo novo taktiko džihadistov, ki ogrožajo Francijo. Teh jopičev namreč niso prinesli iz Sirije ali Iraka, temveč je zelo verjetno, da je izdelovalec teh jopičev v Franciji oziroma drugje v Evropi, še dodajajo strokovnjaki.

Turška vlada je po poročanju BBC sprostila informacije o enem od domnevnih napadalcev, za katere je prosila Francija. Gre za Omerja Ismaila Mostefaia. Turške oblasti so razkrile, da je v Turčijo vstopil leta 2013, nimajo pa podatka, ali je zapustil državo.

Še vedno izredne razmere
V Franciji po petkovih napadih sicer veljajo izredne razmere in poostreni varnostni ukrepi, a se nekatere stvari počasi vračajo v ustaljene tirnice. V šolah je že potekal pouk, vrata pa so znova odprli tudi pariški muzeji in kulturne ustanove.

Sloviti francoski nogometni igralec Just Fontaine je v luči grozljivega zločina v Parizu prepričan, da bi se Francija morala odpovedati organizaciji evropskega nogometnega prvenstva, ki bo prihodnje leto v tej državi.

Petkov pokol v Parizu je sicer po zadnjih podatkih terjal 132 smrtnih žrtev, številni so še vedno v kritičnem stanju. Opoldne so se Francozi in tudi vsi Evropejci žrtev spomnili z minuto molka.

Ukinitev radikalnih džamij
Francoska vlada bo v kratkem razpravljala o predlogu ukinitve radikalnih džamij, je dva dneva po terorističnih napadih v Parizu in razglasitvi izrednih razmer napovedal notranji minister Bernard Cazeneuve. Napovedal je ukrepe, med katerimi je tudi razpustitev oz. ukinitev mošej, v katerih pozivajo k sovraštvu.

Valls svari pred novimi napadi proti Franciji in Evropi
Francoski premier Manuel Valls je medtem posvaril, da obstaja možnost novih terorističnih napadov, ki bi se lahko zgodili že v naslednjih dneh ali tednih. Usmerjeni naj bi bili tako proti Franciji kot drugim evropskim državam. Zatrdil je tudi, da so bili petkovi krvavi napadi organizirani iz Sirije.

Potem ko je Hollande že v soboto dejal, da je Francija v vojni proti teroristom Islamske države, do njih pa bo neusmiljena, so se te napovedi zelo hitro uresničile, saj je Francija že začela z bombardiranjem IS v Siriji.

 

Padci na azijskih borzah
Teroristični napad v Franciji ima velik vpliv tudi na svetovno gospodarstvo. Azijske borze so teden namreč začele s padci. Vlagatelji so pod vtisom petkovih terorističnih napadov v Parizu, ki so terjali več kot 130 življenj. Poleg tega na trg vplivajo tudi najnovejši podatki z Japonske, ki so pokazali, da je gospodarstvo dežele vzhajajočega sonca zdrsnilo v recesijo.

 

V. V., N. K., STA

 

 

 • rubec

  Ti muslimani mislijo, da se na vse spoznajo. Zadnjič mi je eden ropotal, da nimam zato nič grozdja, ker nisem trt obrezal. Ke bebo.

  • hibernacija

   Ja pravijo, da je pol rodnost večja!?

  • Svobodnjak

   hehe…

 • rubec

  Ti tipi so pravzaprav uporabni. V visokogorju je vsako leto preveč žrtev snežnih plazov.

 • rubec

  Končno so to Salamo al Slamo tudi ujeli. Zdaj bo videl koliko je ura ko poldne tuli.

 • John

  Zdaj pa hitro poskrbet, da mu slučajno ne bo kršena kakšna človekova pravica. Najbolje, da kar Štrajna pošljemo (al ker je že un zblojenc iz Piss Inštitjuta) v kontrolo. Pa kulturnike Borisa Anoraka, pa pesnico Ceco, pa Podočnjakovo. Pa kar tam naj jih zadržijo.

  • rubec

   hahahahahahaha. škoda da se lahko podeli le ena zidarska kapa.

 • Gurt1

  ukinit vse đamije in mošeje v katerih se poziva k sovraštvu in izgnat vse vahabite…

  • marta

   Kdo je “boter” džamije v Ljubljani pa se ve, kajne?

 • John

  Na portalu Vijesti Ummeta v članku z naslovom »Zdravljenje prsi vernikov« piše, da so neverniki (za muslimane so vsi, ki niso islamske vere, neverniki) mislili, da lahko z zapiranjem mej in oteževanjem gibanja muslimanom kaj naredijo. »Zmotili so se, oni so s tem sami sebe pahnili v jamo,« piše na portalu.

  Portal se seveda ves čas sklicuje na Alaha. Njegova luč kljub napadom nevernikov ne bo ugasnila. »Današnji dan je razglašen za dan žalovanja. Vedite, tudi mi žalujemo z vami, ampak zato, ker vas nismo pobili še več in smo mnoge pustili živeti, ampak, tako pri Alahu, tudi njim se bliža konec,« piše neznani musliman, ki ves čas grozi. Tudi Balkanu, kjer bodo kmalu sekali glave nevernikom.

  V drugem članku z naslovom »Veliki napad v Franciji v mestu Pariz – Veliko veselje za muslimane« anonimni musliman piše, da je napad na francosko glavno mesto radostna
  vest za vse iskrene muslimane. Opozarja vse tiste, ki so proti muslimanom, da nikjer na zemeljski obli ne bodo varni. »Maščevanje bo kmalu prišlo, o Alah,« piše.

  • rubec

   Pri Anonymousu pravjo, da bo glih narobe.

  • xtc

   Seveda ne bo ugasnila ,ko bodo zamenjali roste na osnovnih sredstvih sredstvih ,pa bo res svetilo.

 • bojan

  Džamije mošeje in podobno je treba v evropi ukuinit porušit in prepovedat islam … za zmeraj

 • xtc

  Težaa je ,da tega ne morete več ustaviti,samo stopnjevalo bo ,kmalu po treba sprejeti dokončno odločitev,če je nebodo politiki jo bo narod.Dejansko bi morali đžamije po ukiniti,tistim ,ki pa to ne odgovarja pa naj se naselijo tja kjer so,treba se je zavedati tistega kar je povedal Preac tako kot ni ne dobrega ne slabega islama tudi takih đamij ni so le ene in ene in očitno še Evropejci zadeve niso dojeli,kaj bo moralo še v zrak ,da jim bo potegnilo?

 • antileft

  Đžakakamijo v Blatnem dolu- LJ Saraorci so že dogradili? Opazoval enkrat te sataniste v živo med njihovim obredom-zanimivo, kako pustijo opanke pred prej omenjenim gradbenim skrpucalom in kolikokrat si umivajo noge. Žensk tam ni, vhod imajo na skrivaj nekje zadaj- in ves ta prostor je ves čas zapolnjen s feredžonosačicami, prav tako nisem opazil štirinožnih bitij, ki meketajo. Menda imajo le-te nekak poseben pomen pri muslićih in pravijo, da ne izključno gurmanskega, vsaj ne v prehrambenem pomenu, kdo bi vedel…

 • Nata

  Oh, saj je malo pozno za komentar , pa vseeno.
  Sedaj , ko je prepozno bodo prepovedali gradnjo , oz. delovanje radikalnih džamij ??
  Ja, hudirja , potem pa vedo katere so radikalne – zanimivo !?
  Pa , saj je bilo že veliko govora o tem , da so te ne samo molilnice , ampak predvsem centri za marsikaj !!
  Tudi pri nas se je o tem dosti govorilo !! Saj so imeli molilnice ! Ampak, seveda , ker je našemu županu , pa še komu drugemu , kaj ostalo v žepu ……..!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!