fbpx

“Mislili bodo, da se spreneveda,” pravijo strokovnjaki o Trumpovih grožnjah Severni Koreji

Foto: epa.

Trumpove grožnje Severni Koreji o ‘ognju in gnevu,’ ki jo čaka, če bo nespametna, ter sporočilo, da ima ZDA ‘orožje že pripravljeno‘, ne bodo zaustavile Kim Jong Una, so prepričani strokovnjaki. “Mislili bodo, da se spreneveda,” poroča Ekspress

Grožnje ameriškega predsednika označujejo kot sprenevedanje, je za Channel 4 News povedal dr. John Nilsson – Wright, višji znanstveni sodelavec za severno-vzhodno Azijo pri Chatham House. Trdi, da pretekli neuspehi Donalda Trumpa pri (ne)uresničevanju groženj rušijo njegovo obljubo, da bodo v primeru napada na ameriški otok Guam odgovorili z “ognjem in gnevom“, kot ga svet še ni videl.

Dejal je še, da ima to lahko potencialno nevarne posledice. “Vemo, da je (Trump) te vrste predsednik, ki rad obljublja odločne ukrepe, a jih ne izpelje. Mislim, da pri tem obstaja nevarnost, da bodo Severnokorejci ocenili človeka in bili prepričani, da se spreneveda, torej lahko izstrelijo svoje rakete nekaznovano.” 

Severnokorejska druga izstrelitev medcelinske balistične rakete (foto: epa).

Njihovo prepričanje, da ZDA ne bodo ukrepale oziroma izvedle povračilnih ukrepov na Severno Korejo, jim bo omogočilo, da nadaljujejo s svojimi preizkusi jedrskega orožja. Nilsson – Wright nadaljuje, da verjetno ne bo prišlo do neposrednega napada na Guam, verjetnejši scenarij je, da bodo skušali testirati svoje orožje za množično uničenje – vprašanje pa je, kaj bo naredil Trump, ko ga bodo postavili pred dejstvo.

U. V.