fbpx

Mlada družina ostala brez mamice – zdravniška stroka povsem odpovedala

Foto: epa

Smrti zaradi zdravniške malomarnosti se zdijo pereča težava tako na Slovenskem kot tudi v tujini. Le-te pa še toliko bolj šokirajo javnost, če majhni otroci posledično ostanejo brez staršev.   

Lucinda Smith, stara 43 let, je pred časom obiskala zdravnika, potem ko se je nekaj dni poprej ranila med delom na vrtu. Pozneje je bilo ugotovljeno, da ima sepso, in je navkljub temu, da je prejela antibiotike, kmalu zatem umrla, navaja Daily Mail. Podobne primere poznamo tudi pri nas. Med drugim je v javnosti znana zgodba Jožice Horvat, ki jo je doletela tovrstna okužba, in sicer po operaciji kolena.

Otroka ostala brez starša  
Znano je, da je bila Smithova odvetnica in mati dveh otrok. Do nesrečne smrti je prišlo, potem ko si je med vrtnarjenjem ranila roko, zaradi česar je prišlo do okužbe. Znaki zastrupitve so se po nekaj dneh pokazali kot bolečina v ramenih. Vendar pa je bila s strani zdravniške stroke najprej napotena k psihoterapevtu. Ko se po treh dneh situacija ni izboljšala, se je odločila za obisk lokalne urgence.

Okužba krvi
Na urgenci odvzeti vzorec krvi je pokazal, da gre za okužbo – sepso, za kar so ji bili predpisani ustrezni antibiotiki, vendar je bila kmalu napotena na intenzivno nego, a kljub vsemu po dveh dneh izgubila bitko za življenje.

Lahko bi bili srečna mlada družinica
Za seboj je Lucy pustila Megan, staro 9 let, in 6-letnega Georgea ter zaročenca Darrena O’Neilla, s katerim se je nameravala v kratkem poročiti. Svoje družinsko življenje so si prav tedaj želeli urediti v kraju Billericay v Essexu, kjer naj bi kupili dom. Če bi Lucy dobila ustrezno terapijo še pravi čas, bi verjetno preživela in bi tako njuna otroka obdržala svojo mater. Namesto ustreznega antibiotika naj bi ji zdravnik najprej predpisal antidepresive, katerih namen je predvsem sprostitev mišic, namesto da bi nemudoma izmeril krvni tlak.

Tudi psihoterapevt odložil terapijo
S svojo terapijo naj bi odlašal tudi psihoterapevt, saj naj bi bila Smithova preveč vznemirjena, da bi jo lahko obravnaval na dan, ko ga je le-ta obiskala, šele drugi obisk njenega osebnega zdravnika je pripeljal do napotitve na pregled krvi, posledično pa do takojšnje intenzivne nege. Ker je šlo za bolečino v rami, zdravniška stroka ni takoj posumila na resnost težav.

Tudi akupunktura ji ni pomagala
Poleg tega ji je bilo naročeno še, naj obišče kiropraktika za izvedbo akupunkture, kar pa ni zaustavilo njenega bruhanja in bolečin. Tri dni pozneje so njeni prsti in roka postali rdeči ter nabrekli, poleg tega pa se bruhanje ni prenehalo, bolečine pa so se le še stopnjevale. Ob poznejših strokovnih preiskavah so se najprej pojavile domneve, da bi šlo lahko za posledice krvnega strdka – še pred uradnim pregledom življenjske tekočine. Po odpovedi organov in drugih zdravstvenih zapletih so jo našli mrtvo.

Tudi na Slovenskem je sepsa včasih prepozno odkrita
Letos spomladi se je pri nas v medijih pojavil primer zgodbe Jožice Horvat, ki je zaradi odlašanja zdravniške stroke izgubila življenje. Omenjena pacientka je na prevoz v bolnišnico navkljub izredno slabemu počutju in bolečinam čakala kar dva dni, kar je privedlo do smrti zaradi sepse v novomeški bolnišnici. Tudi v tem primeru se pojavljajo domneve, da bi bila Horvatova danes še vedno živa, če bi zdravniška stroka pravočasno ukrepala. Zapleti so se začeli pojavljati po operaciji kolena, saj se rana ni celila.

Sepsa je zahrbtna okužba
Strokovna direktorica novomeške splošne bolnišnice Lučka Kosec glede tega primera pravi:Ko je v nedeljo gospa prišla v bolnišnico, je bila že v hudem septičnem šoku. Če se sepsa pravočasno prepozna in zdravi z antibiotiki, je možnost preživetja bistveno večja. Takšno zdravljenje prepreči, da bi se razširila. Je pa res, da je sepso težko prepoznati, poleg tega pa se zelo hitro širi.”

Značilnosti sepse
Pri sepsi gre za mikrobiološko okužbo krvi in tkiv, kar lahko povzroči septični šok ter odpoved organov. Med simptomi okužbe se pojavljajo: zmanjšan apetit, bruhanje, hitro dihanje, izpuščaji na koži, koma, mrzlica, razdražljivost, slabost, pospešen srčni utrip, višja ali nižja telesna temperatura, zaspanost in zmedenost. Tovrstnim okužbam so še posebej izpostavljeni: bolniki z AIDS-om in rakom, bolniki, ki se zdravijo s kemoterapijo in obsevanji, dojenčki, starejši s kroničnimi boleznimi, dolgotrajni sladkorni bolniki, bolniki s hudimi opeklinami ali poškodbami, bolniki z odpovedjo ledvic ali jeter ter drugi, navaja viva.

Vzroki za zastrupitev
“Vzrok sepse so lahko rane na koži, opekline ali pa obolenja, kot so infekcija sečil, vnetje pljuč, čiri, zobni ognojki in težave z dlesnimi. Lahko se pojavi tudi kot posledica okuženih kirurških posegov,” navaja zurnal24

Domen Mezeg