fbpx

Mnogi Nemci zaradi lažnega priznanja očetovstva otrokom migrantom služijo zajetne kupčke denarja

Foto: iStock

Nemško tožilstvo je razkrilo šokantno novico, in sicer da je več Nemcev bogatejših zaradi lažnega priznanja očetovstva v zameno za zajeten kupček gotovine. Tovrstna spletka otrokom migrantom omogoča, da pridobijo nemško državljanstvo, njihovim materam pa daje možnost, da lahko ostanejo v Nemčiji.

Nosečnice Nemcem na podlagi izsledkov nemškega medija RBB plačajo več tisoč evrov z namenom, da ti potrdijo, da so očetje njihovih otrok. Ženske, ki v državo vstopijo na podlagi turistične vize, prihajajo iz različnih delov sveta, vključno iz Vzhodne Evrope, Azije in Afrike.

Moški, ki se odločijo za tovrstno dejanje, nimajo veliko za izgubiti, saj so ponavadi brezposelni. Na ta način pa država prek izdatkov za blaginjo postane odgovorna za podporo žensk in otrok. V zadnjih mesecih naj bi bilo po navedbah RBB-ja v Berlinu kar 700 primerov lažnih primerov očetovstva. “Govorimo o velikem številu primerov, na katere naletimo vsak mesec,” je povedal berlinski tožilec Martin Steltner in dodal, da se je v nekaterih primerih celo zgodilo, da je nekdo priznal očetovstvo več kot desetim otrokom.

Foto: iStock

Praksa je razširjena po celotni državi
Eden izmed primerov kaže, kako je bilo 70 nosečih vietnamskih žensk povezanih v isto shemo, te pa so po navedbah Russia Today živele celo v isti berlinski hiši. Tovrstna praksa pa ni omejena le na nemško glavno mesto, temveč se dogaja po vsej državi. “Posel pospeševanja postopkov za bivanje na podlagi lažnega očetovstva predstavlja fenomen, ki je razširjen po celotni državi,” je po navedbah Deutsche Welle povedal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Ole Schroder.

Foto: iStock

Po besedah Schroderja je v Nemčiji okrog 5.000 takšnih primerov, pri čemer je dodal, da je ocenjeno število neznanih primerov visoko. “Lažni očetje zaslužijo velike količine denarja, kar pomeni, da imamo opravka s težjimi oblikami kriminala.” Kakorkoli, oblasti v tem primeru nimajo veliko možnosti ukrepanja glede teh prevar, saj je po nemški zakonodaji vsak moški, ki zatrdi, da je oče otroka, za tega tudi spoznan  ne glede na to, ali je biološki oče ali ne. Steltner je dejal, da iz tega razloga nimajo pravnih sredstev za preiskovanje teh primerov, in dodal, da se bo to kmalu spremenilo na podlagi novega zakonodajnega svežnja, ki bo oblastem omogočil, da lahko ukrepajo v primeru suma goljufije očetovstva.

N. Ž.