fbpx

Množice migrantov se zbirajo na maloazijski obali!

Ilegalni migranti v Turčiji (foto: EPA)

Deset tisoči migrantov se zbirajo na maloazijski obali. Gradi se nov migrantski val. Na grških otokih prebivalci bijejo plat zvona, saj otoki že sedaj pokajo po šivih. So migranti Erdoganovo orodje pri ustvarjanju »novega otomanskega imperija«?

Potem ko je prejšnji teden že kazalo, da je množična invazija migrantov tretjega sveta po tako imenovani balkanski poti za zdaj ustavljena, pa se očitno kuha drug val. Tuji mediji poročajo, da se v Turčiji gradi nov migrantski val za naskok na Evropo. Kot smo v preteklih številkah poročali, so turške oblasti pred dobrim mesecem dni spodbudile množico migrantov, ki so ta čas v Turčiji (po grobih ocenah gre za med štiri in pet milijonov ljudi), naj nadaljujejo pot v evropske države.

Da bi jim olajšali prehod, so turške oblasti razglasile, da je z njihove strani meja med Turčijo in Grčijo odprta, priskrbeli so migrantom avtobuse in vlake, da so jih prepeljali do meje, in jim na meji tudi aktivno pomagali v naskokih na grške obmejne straže, ki so skušale migrantski povodnji preprečiti prihod v Evropo. Turške oblasti in polvojaške milice, povezane z vladajočo turško stranko, so v nekaj primerih celo s silo naganjale obotavljive migrante na pot proti zahodu. Po celomesečnih napetostih na meji, ki so spominjale na srednjeveška obleganja, je pritisk popustil. Tudi v Turčiji je prišlo do izbruha pandemije kitajskega virusa in turške oblasti so v strahu, da bo migrantska množica postala biološka bomba, vso maso, ki so jo pred tem zbobnali skupaj, potem razgnale. Kazalo je, da si lahko grške varnostne službe malce oddahnejo. A po vsem sodeč bo ta oddih bolj kratkotrajen.

Zbiranje migrantov v Mali Aziji

Potem ko je množična invazija na kopenski meji med Turčijo in Grčijo pri reki Marici spodletela, se novi val gradi v maloazijskih pristaniščih. Po poročanju tujih medijev so začele turške oblasti naganjati ljudi iz begunskih centrov na avtobuse in jih voziti na obale Egejskega morja, kjer je le streljaj do mnogih grških otokov. Dopisnik britanskega Daily Maila je obiskal omenjeno območje in govoril z nekaterimi migranti. Povedali so, da so jih turške oblasti v centrih naložile na avtobuse, pri tem pa jim sploh niso povedali, kam gredo. Vozili so jih ponoči, zjutraj pa so jih »iztovorili« ob morski obali in jim dejali, naj se dogovorijo s prevozniki, da jih prepeljejo na grške otoke. V več primerih so migrantom turški policisti za nameček pobrali denar, mobilne telefone in v nekaterih primerih celo čevlje (!), da bi jim preprečili vrnitev v notranjost Turčije oziroma v centre, iz katerih so jih odpeljali. Na ta način so jim dali vedeti, da nimajo nobene druge izbire, kot da odidejo proti Evropi. Tuji mediji poročajo, da so prevozniki migrantov v času krize »drastično znižali cene prevoza«, špekulira pa se, da »pod mizo« turške oblasti »subvencionirajo« prevoznike migrantov, da bi tako omogočile, da ti čimprej prepeljejo na grške otoke čim več migrantov. Denar za takšno subvencioniranje invazije seveda obstaja, Evropska unija pošilja stotine milijonov in celo milijarde evrov »pomoči« vladi turškega avtokrata Erdogana, da bi ta lahko poskrbel za migrante, ki so se z vseh vetrov natekli v Turčijo. Po vsem sodeč tako Evropejci s svojim denarjem financiramo invazijo iz tretjega sveta, ki grozi, da bo uničila našo celino.

Pritisk na otoke

Množica deset tisočev migrantov se tako zbira na maloazijskih obalah. Na nasprotni strani leži na ducate grških otokov. Razdalja je ponekod le nekaj morskih milj, kar lahko tudi majhna plovila preplovejo ob mirnem morju v nekaj urah, še posebno če jih del poti pri tem vleče ali prevaža večja ladja. Mest za vkrcavanje množice migrantov na plovila je na nekaj sto kilometrov dolgi obali brez števila, praktično vsaka plaža se lahko spremeni v vkrcevališče. Na drugi strani pa je praktično nemogoče, da bi grška vojaška mornarica in policija lahko pokrivali s svojimi plovili vso to dolgo obalo. Posledično so zato že sedaj grški otoki ob maloazijski obali polni migrantov.

Spanija, Tarifa. Afriske migrante so varno pripeljali v pristanisce (vir: Demokracija)

Novica, da se gradi nov migrantski val v Mali Aziji, je razumljivo vznemirila prebivalce grških otokov, ki imajo problemov z migranti že čez glavo. Le-ti na otokih zganjajo nasilje in delajo težave tako v centrih kot tudi zunaj njih. Domačini stalno živijo pod pritiskom, saj so nasilni izpadi migrantov, kraje in uničevanje na dnevnem redu. Najhuje je na Lesbosu, kjer se med otočani kuha že pravi revolt, kar ni nič čudnega glede na stalne izpade migrantov. Nedavno so uničili ogromen nasad oljk in izropali ter uničili eno od otoških cerkva. Nov pritok migrantov bo kaplja čez rob, opozarjajo na grških otokih in oblasti se bojijo, da bo prišlo do spopadov med domačini in migranti.

Nezanesljivi zavezniki

Kot rečeno, Grčija sama nima možnosti, da bi ustavila takšno množično invazijo iz Male Azije, saj imajo probleme še v »normalnih razmerah«. Nekaj pomoči jim sicer v okviru programa Frontex dajejo druge članice Evropske unije, kar pa je lahko dvorezen meč. Različne države, med temi so predvsem »progresivne« skandinavske, si pomoč tolmačijo precej po svoje: ne kot pomoč Grkom pri obrambi svoje (in s tem schengenske) meje, pač pa pomoč migrantom, da to mejo prečkajo. Da torej dobesedno sabotirajo prizadevanja tistih, katerim naj bi pomagali. Spomniti velja na nedavni primer danske patruljne ladje, ki je pobrala na morju pred turško obalo skupino migrantov, in namesto da bi ih vrnila nazaj v Turčijo, kot jim je bilo ukazano, je poveljnik ladje zavrnil direktni ukaz in migrante prepeljal na grški otok ter jih tam izkrcal. V vsaki normalni vojski bi kapitana, ki zavrne direktni ukaz, postavili pred vojaško sodišče, temu kapitanu pa je obrambna ministrica čestitala za »progresivno držo«. Na Danskem je seveda na oblasti levoliberalna feministična vlada, zato takšen odziv vlade sploh ni presenetljiv. Ideološko podobna finska vlada pa je že kar vnaprej povedala, da ima njihovo osebje v Frontexu navodila, da predvsem pomaga mingrantom varno priti v Evropo. Pri takšnih zaveznikih sovražnikov niti ne potrebuješ.

Splošna invazija?

Za nameček pa po poročanju nekaterih medijev le teden dni po umiku, manjše skupine migrantov spet prihajajo na območje ob kopenski grško-turški meji. Strokovnjaki za varnost se torej bojijo, da se bo v tem kritičnem času, ko se Evropa še vedno otepa s posledicami pandemije kitajskega virusa, sprožila invazija vsepovsod, tako na kopnem kot tudi na morju pred maloazijsko obalo. To pa lahko pomeni, da bo Balkan preplavljen s pretežno islamističnimi invazijci. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da turški avtokrat Erdogan že leta napoveduje, da namerava obnoviti »moč in slavo« nekdanjega Otomanskega imperija.

Bogdan Sajovic