Množične aretacije v Turčiji: Pridržali 68 domnevnih skrajnežev Islamske države

Foto: epa

Turške varnostne sile so po včerajšnjem samomorilskem napadu po celotni državi izvedle več racij. Pridržale so kar 68 domnevnih pripadnikov skrajne Islamske države. V Ankari so prijeli 16 ljudi, ki so načrtovali teroristični napad na turško prestolnico. 

Po včerajšnjem samomorilskem napadu v centru Istanbula, v katerem je umrlo 10 Nemcev, še 15 pa je bilo ranjenih, so turške varnostne sile po celotni državi izvedle več racij. Pri tem so aretirali 68 ljudi, ki naj bi bili pripadniki skrajne teroristične organizacije Islamska država.

Aretirani tudi trije Rusi, neposredno povezani z napadom v Istanbulu
Aretacije so potekale v vsaj petih mestih, kar 16 domnevnih skrajnežev pa so aretirali v Ankari. Načrtovali naj bi namreč velik napad na turško glavno mesto. Med aretiranimi v letoviškem mestu Antalya so bili tudi trije ruski državljani, ki so prav tako osumljeni sodelovanja z Islamsko državo. Prav ruski državljani naj bi bili neposredno povezani z včerajšnjim samomorilskim napadom v centru Istanbula. Poleg aretacij so zasegli tudi več dokumentov in dokaznega gradiva.

Za Islamsko državo se bori skoraj 3000 Rusov
Povezanost ruskih državljanov z Islamsko državo pa ni nekaj novega. Rusko zunanje minitrstvo je novembra dejalo, da je v Sirijo z namenom bojevanja za Islamsko državo odšlo skoraj 3000 Rusov, za večino od njih pa ne vedo, kje se trenutno nahaja.

M. G., STA