fbpx

Množični protesti prinesli spremembe: južnokorejska predsednica pripravljena odstopiti!

Predsednica Južne Koreje (Foto: epa).

Na ulicah južnokorejske prestolnice se proti skorumpirani predsednici Park Geun-hye odvijajo množične demonstracije, s katerimi ljudje zahtevajo njen odstop. Afera temelji na izsiljevanju južnokorejskih podjetij in pridobivanju donacij za zasebni sklad, kar je izvajala Choi Soon-sil, dolgoletna prijateljica južnokorejske predsednice, našli pa so tudi več sostorilcev.

Do sedaj se je že dvakrat opravičila, vendar brez upanja na odstop. Tretji televizijski nastop kaže, da je kriza dosegla vrh. Park Geun-hye je izjavila, da odločitev prepušča parlamentu, ki preiskuje podrobnosti afere, in dopušča svojo predčasno razrešitev.

Pripravljena bo odstopiti, “ko bo zakonodajna oblast določila, kako prenesti oblast z minimalnim vakuumom in kaosom v vladanju.” Opozicijski predstavnik za stike z javnostjo, Youn Kwan-suk, je to izjavo označil kot zvijačo ali kot nepremišljeno izjavo. “Kar ljudje zahtevajo, je njen takojšnji odstop, ne pa zavlačevanje in izmikanje pred odgovornostjo.”

V petek bo potekala parlamentarna razprava o nezaupnici dosedanji južnokorejski predsednici. Tuji mediji pišejo o sto tisoč protestnikih, ki vztrajajo v mirnih shodih. Opozicijski poslanci predsednici predlagajo, naj prej sama častno odstopi, kot piše BBC.

A. B.