fbpx

Močan potres med Iranom in Irakom zahteval več kot 300 življenj

Foto: twitter

V uničujočem potresu, ki je v nedeljo stresel območje ob meji med Iranom in Irakom, je po najnovejših podatkih oblasti v Teheranu v Iranu umrlo najmanj 328 ljudi, več kot 2500 jih je poškodovanih. Iz Iraka medtem doslej poročajo o šestih smrtnih žrtvah.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je potres z magnitudo 7,3 imel žarišče v oddaljenem gorskem območju na meji med Iranom in Irakom, kakih 200 kilometrov vzhodno od Bagdada ter okoli 400 kilometrov zahodno od Teherana. Tresenje tal so občutili tudi v Iranu, Iraku, Turčiji in Združenih arabskih emiratih.

Najmanj 207 smrtnih žrtev in 1700 poškodovanih
Kot je davi sporočilo iransko notranje ministrstvo, je potres po najnovejših podatkih zahteval najmanj 328 smrtnih žrtev, več kot 2500 ljudi je poškodovanih. Na iraški strani, v provinci Sulejmanija, naj bi našteli šest žrtev potresa in okoli 150 poškodovanih.

Tla so se stresla na območju, kjer se stikata arabska in evrazijska tektonska plošča. V Iranu je tresenje tal najhuje prizadelo mesti Kasr-e Širin in Azgale na zahodu države, kjer je zaradi potresa motena oskrba z električno energijo. V provinci Sulejmanija v iraškem Kurdistanu je prebivalstvo iz strahu ob potresu zapustilo svoje domove, tresenje tal naj bi povzročilo manjšo škodo na stavbah. Zadnji močnejši potres je leta 2003 stresel jugovzhodno iransko provinco Kerman, v njem pa je umrlo najmanj 31.000 ljudi, mesto Bam pa je zravnal z zemljo.

D. Š.