fbpx

Modna oblikovalka oškodovala svoje investitorje za vrtoglavih 320.000 angleških funtov!

Foto: YouTube

Oblikovalka torbic, katere kreacije so se pojavile na londonskem tednu mode, je prevarala svoje investitorje in jih oškodovala za 320.000 angleških funtov. Elle Tyree, ki se je skrivala za blagovno znamko Sophia Beckford, je uporabila denar za financiranje svojega razkošnega življenjskega sloga, vključno s čezmernim nakupovanjem in obiskovanjem hotelov v tujini, privoščila si je celo avto znamke Range Rover v vrednosti 80.000 angleških funtov in stanovanje ob reki Temzi.

Prevaro oblikovalke je preiskovala londonska policija, zaradi česar je 31-letnica za obdobje petih let pristala za rešetkami. Tyree je sicer po navedbah svoje spletne strani ljubezen do mode prevzela po svoji babici, ki ji je predstavila luksuzne plašče, drage obleke, nakit in torbice.

Modna linija je bila financirana leta 2011 in je vključevala torbice v klasični obliki, ki so bile izdelane s tradicionalno uporabo tekstila in tkanin v živahnih in kontrastnih barvah. Med najbolj priljubljenimi kosi so bile svetlikajoče ramenske torbice, ki so jih navdihnila čustva in kultura, s katero se je oblikovalka spoznala med bivanjem v New Yorku in na Kitajskem.

Zavedla je dve finančni družbi
Tyree se je navzven predstavljala kot milijonarka in je prepričala dve finančni družbi, da sta financirali naročila za oblikovalske torbice, so ugotovili detektivi. K prvemu podjetju se je obrnila decembra 2015, ko je zaprosila za pomoč pri izpolnjevanju večjega števila naročil več mednarodnim trgovinam, med drugim Barneysu in Saksu. Kot dokaz za svoje trditve je priložila kopije naročil, zato so se ti strinjali, da bodo pomagali pri financiranju v zameno za delitev dobička. Julija lani so ji očitali, da ni bilo zabeleženih še nobenih plačil, zato ji ne bodo zagotavljali nadaljnjega financiranja.

Foto: YouTube

Nato je Tyree začela sodelovati z drugim podjetjem, ki jih je prepričala v sodelovanje na podlagi zagotovil, da je prejela sedem naročil od šestih podjetij v vrednosti prek 1,8 milijona angleških funtov. Ti so ji zato na njen poslovni račun nakazali več kot 187.000 angleških funtov. Le dan pozneje je bilo več kot 25.000 angleških funtov prenakazanih na Tyreejin osebni račun. Ko so roki na računih potekli, je postalo tudi drugo podjetje sumničavo, ko nobeno izmed podjetij ni plačalo računa. Oktobra so zato stopili v stik z vsemi dolžniki in trije od njih so jim odgovorili, da naročila v tovrstnem obsegu nikoli niso bila sklenjena.

Na sodišču so dokazali, da je predložila lažna naročila
V sodnem postopku so po navedbah Daily Maila prišli do ugotovitve, da je Tyree predložila lažna naročila in se s prejetim denarjem osebno okoristila, zato je ta dobila zaporno kazen v višini 5 let. Detektiv Stewart Walker, ki je vodil preiskavo, je povedal, da je Tyree zlorabila svoj položaj kot modna oblikovalka, saj je prevarala žrtve, ki so zaradi nje izgubile veliko vsoto denarja. “Njena premišljena in manipulativna goljufija naj bo v opozorilo vsem tistim, ki razmišljajo o storitvi finančnega kriminala. Ujeti boste.”

N. Ž.