fbpx

Mogoča III. svetovna vojna: Strokovnjak svari, da je severnokorejska diktatura sposobna doseči ZDA, če bi to želela

Foto: Youtube

Ko je na plano prišla informacija, da se je severnokorejska raketa, ki je bila izstreljena 14. maja, povzpela do višine, ki je petkrat višja od tiste, na kateri se nahaja Mednarodna vesoljska postaja, so se grožnje diktatorja Kim Jong Una vedno bolj približale realnosti. 

Severnokorejski mediji v državni lasti so sporočili, da je bil preizkus balistične rakete uspešen, kljub temu da je ta padla v Japonsko morje, saj jim jo je uspelo izstreliti na nadmorsko višino 2,111.5 km. Toda kljub temu da imajo severnokorejski mediji za seboj vrsto lažnih poročanj o doseženem uspehu diktatorske države, pa je potrebno dodati, da sta tovrstne navedbe o prepotovani razdalji rakete potrdili tudi japonska in južnokorejska vlada. Medtem ko je bila raketa izstreljena naravnost v vesolje, strokovnjaki trdijo, da bi lahko ista raketa v primeru, če bi bila usmerjena v pravo smer, dosegla tudi področje ZDA, vključno z Aljasko in teritorijem Gvam.

Severna Koreja naj bi kot izstrelitve izbrala namenoma
V času izstrelitve so severnokorejski mediji poročali, da je bila raketa izstreljena pod visokim kotom zaradi spoštovanja varnosti sosednjih držav. Vodilni strokovnjak za širjenje jedrskega in raketnega orožja Joshua Pollack je za Express potrdil, da je bila raketa med poizkusom izstreljena naravnost v vesolje z namenom, da ne bi sprožila vojne na Korejskem polotoku, če bi zadela eno izmed držav. “Z namenom, da bi se izognili temu, da bi rakete izstrelili nad Japonsko ali čez njo, so jih izstreljevali naravnost navzgor, saj na ta način letijo veliko višje v vesolje in se vrnejo na zemljo relativno blizu kraju, od koder so bile izstreljene.”

Foto: epa

To ni blo prvič, da je Kim Jong Un izstrelil raketo v vesolje zunaj orbite Mednarodne vesoljske postaje, vsekakor pa izstrelitev nedavne rakete (Hwasong-12) predstavlja pomemben korak naprej v vojaški zmogljivosti države. Lani je namreč raketa Musudan poletela na nadmorsko višino 1,000 km, preden se je zrušila v ocean.

Foto: epa

Severna Koreja nenehno obtožuje Zahod
Un je aprila zagrozil, da bo ZDA zbrisal iz obličja Zemlje, potem ko je zatrdil, da je ameriški predsednik Donald Trump kemično orožje pomaknil na severnokorejsko mejo z namenom, da bi ZDA prevladale svetu. Ena najbolj izoliranih držav na svetu, ki Zahod redno obtožuje agresije in vojnih zločinov, podaja te obrožbe brez kakršnihkoli dokazov in poudarja, da so ZDA v zmoti, če mislijo, da bo Pjongjang odreagiral pasivno.

N. Ž.