fbpx

Moldavija se je prebudila: Sijajna zmaga proevropskih sil in polom proruskih socialistov!

Zmagovalka parlamentarnih volitev v Moldaviji, Maia Sandu. (Foto: epa)

Na predčasnih volitvah v Moldaviji je slavila stranka PAS, ki jo vodi Maia Sandu, ki upa da bo dobila večino v 101-mestnem parlamentu. Njena želja je uvesti reforme, za katere je dejala, da so bile blokirane s strani zaveznikov njenega proruskega predhodnika Igorja Dodona. Doslej je bilo preštetih že preko 99.63 odstotka glasovnic. 

Ob tem je jasno, da bodo v tokratni sestavi v parlamentu zgolj tri politične opcije. Stranka PAS naj bi prejela 52.6 odstotka glasov, medtem ko naj bi Blok socialistov in komunistov Igorja Dodona prejel zgolj 27.32 odstotka glasov. Obstaja še tretja stranka Ilana Shora, ki naj bi po zadnjih podatkih prejela 5,77 odstotka glasov. Shor slovi kot poslovnež, obsojen zaradi goljufije in pranja denarja v povezavi z milijardnim bančnim škandalom, vendar pa očitke zanika, poroča Reuters

Nekdanja majhna sovjetska republika s 3,5 milijona prebivalcev je območje tesnega prepletanja ruskih in evropskih interesov. Gre tudi za eno najrevnejših evropskih držav, ki jo je vrh tega med epidemijo doletelo močno poslabšanje gospodarskih razmer. Sandu je sicer nekdanja ekonomistka Svetovne banke, ki želi svojo domovino približati Evropski uniji. Dodona je sicer porazila že lani, vendar je bila primorana deliti oblast s parlamentom izvoljenim leta 2019 in vlado, ki so jo vodili poslanci, usklajeni z Dodonom. Od 24. decembra 2020 je bila predsednica Moldavije. 

Socialist Igor Dodon (Foto: epa)

Aprila je Sandujeva razpustila parlament, v katerem je imela stranka PAS 15 poslancev, Dodonovi socialisti pa 37 poslancev. Skupaj s svojimi zavezniki pa je nadzoroval večino – 54 poslancev. Sandujeva je ob tem izrazila upanje, da se bo tokrat le končalo težko obdobje za Moldavijo – vladavina tatov. Prepričana je, da morajo njihovi državljani občutiti in izkusiti prednosti čistega parlamenta in vlade, ki skrbita za težave ljudi. Takoj po vseh preštetih glasovih želi nemudoma oblikovati novo vlado.

Ilan Shor (Foto: epa)

Rusofil Dodon je že zagrozil z novo politično krizo in propadom države
Razporeditev sedežev v parlamentu še ni jasna, ker bodo glasovi namenjeni strankam, ki niso prejele dovolj glasov za vstop v parlament, razdeljeni med zmagovalke. Moldavija je sicer nestabilna, skorumpirana država, ki je pozicionirana med Ukrajino in Romunijo. Dodonu pa proevropska naravnanost Sandujeve ne ustreza. Zagrozil je celo, da bi prozahodna naravnanost njene politike, lahko privedla do propada države ter posvaril pred morebitno novo politično krizo v državi.

Domen Mezeg