fbpx

Morawiecki: V obnovo Ukrajine je potrebno angažirati ves svet

Mateusz Morawiecki (Foto: epa)

Poljski premier Mateusz Morawiecki se zaveda dejstva, da bo obnova Ukrajine, ki je posledica vojne škode, velikanski zalogaj, zato nameravajo vanjo angažirati celoten svet. Svoj prepričanje je predstavil v četrtek na varšavski Mednarodni konferenci dobrotnikov, ki načrtujejo pomoč žrtvi ruske agresije. Dogodka se je udeležil tudi premier Janez Janša. 

Poljska je soorganizator te mednarodne konference. Kot je še poudaril, Ukrajina dnevno potrebuje 12 ton humanitarne pomoči, potrebnih pa je še več finančnih sredstev za živila in higienske izdelke, je prepričan poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki. Kot je še dejal, so v tem trenutku potrebe po pomoči realizirane v manj kot 25 odstotkih, poroča Polska Agencja Prasowa.

Soorganizator konference je tudi švedska predsednica vlade Magdalena Andersson, dogodek pa poteka na Narodnem stadionu v Varšavi. Cilj konference je zbrati dodatna sredstva za humanitarno pomoč Ukrajini. Med pobudniki prireditve pa so še predsednik evropskega sveta Charles Michel in vodja Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Pogovori med udeleženci se nanašajo na aktualne razmere za poljsko vzhodno mejo, zlasti na možnosti nadaljnje podpore Ukrajini, ki vztraja v borbi za neodvisnost. Morawiecki je ob tem še dejal, da na različne načine podpirajo ukrajinsko stran: s političnimi vzvodi, na vojaškem področju in preko humanitarne pomoči.

Rusi posiljujejo, mučijo, odrekajo humanitarne koridorje in izsiljujejo deportacije Ukrajincev
Kot je še dejal, se razmere v Ukrajini slabšajo ter poudaril, da je četrtina te države razseljena ali pa je pobegnila na tuje. Kot je še dejal Rusi napadajo, posiljujejo, mučijo, odrekajo vzpostavitev humanitarnih koridorjev in izvajajo prisilne deportacije. Vse to pa močno poslabšuje življenjske pogoje v Ukrajini.

Konference v Varšavi se je udeležil tudi Janša. (Foto: Twitter)

Tekom mednarodne konference je bila vzpostavljena povezava z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ki je dejal, da se mora Ukrajina hitro priključiti Evropski uniji, še pred tem pa naj se ji čim prej podeli status kandidatke. Vojna proti Ukrajini je bila po njegovem pripravljena z namenom oslabitve enotnosti Evrope.

Švedska je Ukrajini obljubila 23 milijard dolarjev pomoči
Večja enotnost Evrope je po njegovem prepričanju dober odgovor na to, ob tem pa poudaril pomen konkretnih dejanj in ne zgolj besed. Švedska pa bo Ukrajini namenila pomoč v višini 23 milijard dolarjev. Dogodka sta se udeležila tudi ukrajinski premier Denis Šmihal in finska premierka Sanna Marin.

Konferenca v Varšavi za pomoč Ukrajini. (Foto: Twitter)

Domen Mezeg