fbpx

Morilec iz Sohama obril glavo noseči 15-letnici in jo vrgel po stopnicah, oblasti pa so mu kljub štirim obtožbam posilstva dovolile delati v šoli

Foto: youtube

Morilec iz Sohama Ian Huntley je obril glavo svoji 15-letni punci in jo pahnil po stopnicah, neko drugo dekle pa je zaradi njegove trde roke doživelo spontani splav, razkriva novi dokumentarni film. Toda kljub njegovi nasilni zgodovini je še vedno lahko delal kot šolski hišnik v Sohamu v Veliki Britaniji.

Ian Huntley je bil obsojen na najmanj 40 let za rešetkami, potem ko je leta 2002 ubil desetletni Holly Wells in Jessico Chapman. V dokumentarcu na kanalu Channel Five pa je zdaj več let po tem dvojnem umoru spregovorilo njegovo nekdanje dekle Katie Bryan, ki je priznala, kako ponižujoče je Huntley ravnal z njo. Ko je bila z njim noseča tri mesece, jo je vrgel celo po stopnicah. “Mislim, da sem mu morala reči nekaj na napačen način. Boksnil me je v trebuh, me spolno napadel, potem, ko je končal, pa me je vrgel po stopnicah. Mislila sem samo na to, kako naj zaščitim svojega otroka.” Par se je sicer spoznal, ko je imela Bryanova 15 let, kmalu pa sta tudi zaživela skupaj. Huntley ji je sicer kmalu po tem obril glavo, da se za njo ne bi obračali moški, in jo prisilil, da je jedla mačjo hrano, ko je zažgala večerjo. Pet let po tistem, ko jo je vrgel po stopnicah, pa je bil Huntley obsojen zaradi umorov v Sohamu. Brynova je po tem rodila zdravo hčerko Samantho, vendar ji ni povedala, kdo je njen oče, vse dokler ni dopolnila 11 let. “Spomnim se, da mi je povedala, da je bil grd človek, in da ga še nikoli nisem srečala.” Ko pa je bila stara 18 let, ji je mama dala škatlo, polno časopisnih izrezkov o Huntleyju. “Da sem vse prebrala, sem potrebovala veliko časa, saj sem vmes veliko jokala,” je priznala Huntleyjeva hčer, ki trdi, da ne čuti, da je on njen biološki oče niti do njega ne goji nobenih čustev. ” On si ne zasluži, da je moj biološki oče in si tudi nikoli ne bo zaslužil, da bi ga poklicala oče.”

Katie Bryan in njena hčer Samatha. Foto: youtube

Njegova dekleta kot da bi bila uročena
Dokumentarec tudi razkriva, kako je imel Huntley v preteklosti mnogo zmenkov, na katerih je zlorabljal mlade najstnice. Večkrat so ga prijavili tudi na policijo in centru za socialno delo zaradi spolnih napadov, obtožen je bil tudi štirih posilstev. Na sodišču je zoper njega potekal proces v še enem primeru posilstva, vendar pa so obtožbe v tem primeru padle. Kriminologinja Liz Yardley je dejala: “Dekleta niso prenesla kakršnih koli obtožb. Zelo so bile pod njegovim urokom.”

Vendar pa so oblasti prišle v navzkriž z osebjem zapora v Sohamu, ko je bil Huntley obtožen dvojnega umora, saj so trdile, naj še naprej dela. Morilec je tako opravil vse varnostno preverjanje in zaprosil za delo hišnika v šoli pod vzdevkom Ian Nixon. 

Tudi njej naredil otroka, vmes pa jo je še varal
Ko je bila stara 15 let, pa je Huntleyja spoznalo tudi njegovo nekdanje dekle Emma Fish. In tudi ona je z njim zanosila, vendar pa ji je grozil z nožem, ko mu je zaupala, da je noseča. “Na začetku mi je dajal vtis varnosti. In bil je lep, čeden fant,” je povedala Fisheva. “Ko pa sem naredila test nosečnosti, ki je pokazal, da sem noseča, ter mu to povedala, je znorel. Zagrabil me je za vrat in me potisnil ob steno, saj se je že videval z nekim drugim dekletom. Zgrabil me je za vrat in rekel: Če se mi zaradi tebe to pokvari, te bom ubil.”

Emma Fish. Foto: youtube

Svoji 18-letni ženi odmerjal obroke in nadziral njen bančni račun
Ko je Huntley zapustil šolo, se je poročil z 18-letnim dekletom, ki je delalo v istem prehrambenem obratu kot on. “Prevzel je nadzor nad tem, koliko lahko poje, in tudi nad njenim bančnim računom. Imela je tudi lepe dolge lase, on pa ji je ukazal, da se mora postriči,” je povedala Yardleyjeva ter dodala: “Ko je prvi čar zbledel, ko je zaljubljenost minila in je ta ženska postala takšna, kot je on načrtoval, pa je pokazal svoj pravi obraz.”

Spregovoril je tudi sir Christopher Kelly, ki je razkril, kaj se je dogajalo, ko je Huntley živel v okolici Grimsbyja v Angliji. “Takrat je bilo že znano, da Huntley preži na mlada dekleta, mislim, da jih je kar 5 od 7 hodilo na isto šolo. Bilo je veliko primerov slabe prakse, vendar pa se ti primeri niso zgodili v osamitvi.” Huntley se je sicer rodil leta 1974, odraščal je v okolici Grimsbyja, kjer so ga nadlegovali, veliko časa je preživel tudi pod nadzorom.

Foto: youtube

Obsojeno tudi dekle, ker mu je nudilo lažen alibi
Četrtega avgusta 2002 so starši prijavili izginotje Holly Wells in Jessice Chapman. Obe sta bili nazadnje videni, ko sta bili oblečeni v uniformi Manchaster Uniteda. Policija pa je postala pozorna na Huntleyja, ko je začel dajati izjave novinarjem, prav tako so pod drobnogled vzeli njegovo dekle Maxine Carr. Le nekaj dni kasneje so policisti našli dekličini uniformi v šolski kotlovnici, 17. avgusta 2002 pa še njuni trupli približno 21 kilometrov od Sohama. Obsojena je bila tudi Maxine, ker je Huntleyju nudila lažen alibi.

Marjanca Scheicher