fbpx

Morska meja EU za teroriste predstavlja nenadzorovan stranski vhod

Fotografija je simbolična (foto: STA).

Več kot 70 tisoč kilometrov morske meje Evropske unije je izjemno težko nadzorovati, kar izkoriščajo tudi teroristi. “Morje predstavlja stranska vrata v Evropo. Večina teh plovil ni nikoli pregledanih. Prihajamo do točke, ko bo to začelo povzročati težave. Orožje, mamila in ljudje prihajajo sem povsem brez nadzora,” je pojasnil varnostni strokovnjak Ami Daniel.

Podatki, ki jih razkriva britanski časnik Financial Times, kažejo, da gre v Sredozemskem morju in tudi v Atlantiku veliko sumljivih pošiljk preko evropskih pristanišč skoraj popolnoma brez nadzora. Veliko je ladij, ki ponarejajo dokumente o tovoru in delajo pred prihodom v evropska pristanišča nenavadne postanke in nepojasnjene “ovinke”.

Ladje ugašajo naprave za sledenje
Kot primer časnik navaja pot neke 76-metrske ladje, ki je pot začela v turškem pristanišču Goluck, nato pristala v libijskem mestu Misrata ter zatem še v tunizijskem mestu Gabes.

Tri dni kasneje se je odpravila proti Pozzallu na Siciliji, a je že kmalu po izplutju ugasnila naprave za sledenje in prekinila komunikacijo s pristaniškimi oblastmi za tri ure in pol. Namesto da bi medtem plula po najkrajši poti proti Siciliji v smeri proti severovzhodu, je naredila precejšen ovinek proti severu ter se šele kasneje obrnila proti vzhodu.

Samo letos je 540 ladij prečkalo teritorialne vode držav, kjer so dejavni teroristi
Izmed 9000 tovornih ladij, ki so januarja letos vstopile v teritorialne vode evropskih držav, jih je 540 iz nejasnih ali negospodarnih razlogov pristalo ali prečkalo teritorialne vode držav, v katerih so dejavni teroristi – od Sirije, Libije in tudi Libanona.

Oblasti se zanašajo na besede kapitanov
Kot opozarja FT, nimajo evropske oblasti nobenega pravega sistema, ki bi omogočal sledenje ladjam in pošiljkam v Sredozemskem morju. Večinoma se oblasti zanašajo na navedke kapitanov ladij, kar pa ima seveda resne pomanjkljivosti, ki jih skupine organiziranega kriminala že dolgo izkoriščajo, varnostni strokovnjaki pa opozarjajo, da bi jih lahko začeli uporabljati tudi teroristi.

Strokovnjaki opozarjajo, da je po morju relativno lahko pretihotapiti na primer pošiljko orožja, ki ga je v Severni Afriki zelo veliko. Podroben pregled že ene same kontejnerske ladje je praktično nemogoč, je pojasnil predstavnik za boj proti terorizmu ene od evropskih držav.

N. K., STA