fbpx

Moškemu, ki že 50 let redno daruje kri, prepovedali darovanje, ker ni odgovoril, ali je noseč

Foto: STA

Moški na Škotskem ni mogel darovati krvi, ker ni odgovoril na vsa vprašanja na obrazcu, ki ga morajo izpolniti vsi potencialni krvodajalci. Vprašanje o nosečnosti je bilo namreč obvezno tudi za moške.

Po poročanju britanskih medijev je Leslie Sinclair, 66-letni upokojeni voznik, ki zadnjih 50 let redno daruje kri, pred kratkim želel darovati kri na kliniki Albert Halls v Stirlingu na Škotskem. Tega mu niso dovolili, potem ko je reševalcem dejal, da se mu zdi nepotrebno odgovarjati na vprašanje o nosečnosti, saj je moški in star več kot 60 let.

Zdravstveni delavci so mu dejali, da ne more darovati krvi, dokler ne odgovori na vsa vprašanja. Pojasnili so mu še, da morajo vsi odgovoriti na vprašanje o nosečnosti, ker želijo s tem “spodbujati vključevanje vseh”.

Sinclair, oče dveh otrok, je dejal, da kri daruje od svojega 18. leta in nikoli ni imel težav. “Vsakič moram izpolniti obrazec, s čimer soglašam, saj so vprašanja tudi o tvojem zdravju, za darovanje krvi pa človek mora biti zdrav. Tokrat pa sem obrazcu zasledil vprašanje, ki doslej za moške ni bil obvezen: “Ali ste noseči ali ste bili noseči v zadnjih šestih mesecih?” Sinclaira je ujezilo, ker so zaradi neodgovorjenega vprašanja zavrnili njegovo kri, saj nanj čakajo bolniki, med njimi tudi otroci.

Kaj so na bizarne obtožbe odgovorili na kliniki?
“Kot javna ustanova se moramo zavedati sprememb v družbi in se domisliti, kako taka vprašanja postavljati brez diskriminacije. Zato vsem potencialnim darovalcem postavljamo enaka vprašanja, torej tudi o nosečnosti,” so dejali.

Sara Kovač