fbpx

Moški na podzemni železnici podstavil bombo, a naj bi ne imel ekstremističnih nagnjenj

Foto: YouTube

Iz Velike Britanije prihaja vest, da je bil moški spoznan za krivega, ker je s pomočjo bombe s krogličnimi ležaji, ki jo je odložil na podzemni postaji, poskušal povzročiti maksimalno škodo. Kljub temu pa naj ne bi obstajalo zadostno število dokazov, da ima moški kljub odkritemu favoriziranju islama ekstremsitične poglede. 

Damon Smith je oktobra lani doma narejeno eksplozivno napravo spravil v nahrbtnik in jo odložil na liniji  podzemne železnice Jubilee. Nekdanji ministrant je sestavil eksplozivno napravo s pomočjo šrapnela in ure na podlagi navodil Al Kaide, kako sestaviti bombo. Glede na to, da je študent z avtistično motnjo navdušen nad pištolami, bombami in ostalim orožjem, to najverjetneje predstavlja vzrok, ki ga je napeljal k dejanju.

Njegov odvetnik je povedal, da Smith ni džihadist poln sovraštva, saj s svojimi dejanji ni nameraval nikogar raniti. Kakorkoli, porota je ugotovila, da je kriv izdelave in posedovanja eksplozivne snovi z namenom, da bi ogrozil življenja drugih. A tega ni bil obtožen na podlagi zakona o terorizmu, ker naj bi ne bilo dovolj dokazov, da je bil njegovo dejanje politično motivirano.

Dan preživel na univerzi
Takrat 19-letni Smith je 20. oktobra lani na podzemni železnici pustil nahrbtnik, v katerem je bila bomba. Ko so potniki nahrbtnik zagledali, so ga izročili vozniku, ta pa je presenečeno ugotovil, da vsebuje eksploziv. Smith je medtem dan brezskrbno preživel na univerzi, ko pa se je vrnil domov, je pregledal poročila, da bi videl, ali kje piše kaj o tem, kar je storil.

Foto: YouTube

Obtoženi trdi, da je šlo le za potegavščino
Ko je bil Smith aretiran, je priznal izdelavo bombe in dodal, da je imel v mislih potegavščino za noč čarovnic, pri čemer naj bi inspiracijo dobil na podlagi YouTube videa. Porotniki so se na sojenju seznanili s tem, da naj bi Smitha bolj zanimal islam kot krščanstvo, a so njegovi odvetniki zatrdili, da naj bi Smith kljub prebiranju Korana in občasni jutranji molitvi ne imel ekstremnih pogledov.

Čeprav je bilo mogoče slišati, da je Smith poziral poleg podobe islamskega terorista, rojenega v Bruslju, ki naj bi bil načrtovalec napada v Parizu novembra 2015, pa naj bi ne bil ekstremist. Njegov odvetnik Richard Carey-Hughes je povedal, da ni dokazov, da se je Smith spreobrnil v vojaka islama.

Foto: iStock

Če pri 10 letih ga je navduševala izdelava bomb
BBC poroča, da naj bi Smitha zanimala izdelava bomb vse od njegovega desetega leta in da je bil to njegov hobi, ko mu je bilo dolgčas. Med preiskavo na domu so policisti našli zračno pištolo, nož, razrezan članek o tem, kako izdelati bombo, in nakupovalni seznam z bombnimi sestavinami, ki se je nahajal na njegovem iPadu.

Dean Haydo s Poveljstva za boj proti terorizmu je izpostavil, da težko razume, kako bi takšno dejanje lahko opisali drugače kot poskus ogrožanja življenj, in dodal, da je res velika sreča, da naprava takrat ni pravilno delovala, drugače bi lahko bilo veliko žrtev.  Razsodba glede dolžine zaporne kazni mu bo izrečena 26. maja.

N. Ž.