fbpx

Moški streljal v zrak pred ameriško ambasado v Ankari in kričal: “Ne igrajte se z nami!”

Foto: EPA.

Ponedeljkov tragičen večer v Ankari, ko je turški policist ubil ruskega veleposlanika Andreja Karlova ob odprtju fotografske razstave, je zaznamoval še en incident s streljanjem. Nedaleč stran od galerije je le nekaj ur po tamkajšnjem atentatu prišlo do streljanja pred ameriško ambasado. Okoli 4:30 zjutraj je moški v zrak izstrelil devet nabojev in ob tem večkrat zakričal: “Ne igrajte se z nami!” Aretirala ga je policija, o morebitnih poškodovanih turški mediji ne poročajo.

Le nekaj ur po umoru ruskega veleposlanika v Turčiji, Andreja Karlova, so streli odjeknili tudi pred ameriško ambasado, storilec, turški javnosti zaenkrat poznan samo kot Sahin S., pa v incidentu ni bil poškodovan. Lokalni mediji so na spletu objavili tudi posnetek, na katerem je razvidno, da je strelca policija aretirala. Ni še jasno, če je Sahinov motiv povezan s ponedeljkovim večernim umorom Andreja Karlova, ki je padel pod streli 22-letnega pripadnika enot za obvladovanje nemirov v Ankari, Mevlüta Mertoma Altintasa.

Ameriško ambasado so po dogodku iz preventivnih varnostnih razlogov začasno zaprli, zaposleni so lahko poslopje zapustili šele v jutranjih urah. Prav tako je vodstvo ambasade civiliste javno pozvalo, naj se ambasadi v torek še izogibajo in naj ne potujejo v jugovzhodno Turčijo. Lokalni mediji poročajo, da je bil strelec civilist brez kartoteke, šlo naj bi za moškega, starega okrog 50 let. Kaj naj bi skušal sporočiti z dejanjem, policija še ugotavlja, incident pa bo ob umoru Andreja Karlova hitro utonil v pozabo.

Karlova so sicer ubili le dan pred srečanjem zunanjih ministrov Rusije, Turčije in Irana v Moskvi, ki bo namenjeno reševanju sirske krize. Mnogi analitiki menijo, da je bil napad skrbno načrtovan in da je bil njegov cilj škodovati odnosom med Rusijo in Turčijo. Predsednik Vladimir Putin se je odzval s tiskovno konferenco, na kateri je islamskim skrajnežem obljubil, da bo smrt veleposlanika maščevana: “Odgovor je lahko samo eden, okrepitev boja proti terorizmu, kar bodo banditi občutili. Moramo ugotoviti, kdo je naročil ta umor!”

Ameriška ambasada v Turčiji je na svojem uradnem Twitter profilu zapisala, da bodo prošnje za ameriško vizo obravnavane v drugih terminih, saj tisti dan ne bo normalnega delovnega dne, v odgovorih pa je moč prebrati številne sovražne komentarje skrajnih turških in drugih islamističnih Twitter uporabnikov, ki Američane pozivajo, naj se čimprej ‘poberejo’ iz Ankare in Carigrada, saj v Turčiji niso zaželeni.

L. S.