Moskva razmišlja o zamenjavi ukrajinskih ujetnikov za Putinovega prijatelja

Viktor Medvedčuk (Foto: Twitter)

Rusija bo preučila možnost zamenjave ujetih vojakov ukrajinskega bataljona Azov za Viktorja Medvedčuka, prijatelja predsednika Vladimirja Putina, je povedal ruski pogajalec Leonid Slucki. “To vprašanje bomo preučili,” je namreč na vprašanje glede takšne izmenjave zatrdil Slucki, član ruske delegacije na zadnjih pogajanjih s Kijevom, poroča tiskovna agencija RIA Novosti.

V izjavi, ki jo je Leonid Slucki podal v separatističnem DoneckU na jugovzhodu Ukrajine, je dodal, da bodo o takšni možnosti v Moskvi razpravljali tisti, ki so za to pooblaščeni.

Medvedčuka ujeli sredi aprila
67-letni Viktor Medvedčuk je politik in bogat ukrajinski poslovnež, znan kot oseba, ki je blizu ruskemu predsedniku. Sredi aprila so Medvedčuka ujeli v Ukrajini, potem ko je konec februarja pobegnil pred agresijo Kremlja.

Medvedčuk je od maja 2021 v hišnem priporu na podlagi obtožb o veleizdaji in poskusu ropanja naravnih virov Krima, ukrajinskega polotoka, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. V petek je ruska vojska sporočila, da so se zadnji ukrajinski branitelji predali v strateško pomembnem Mariupolju, kjer se je tedne odvijal pogumni odpor iz jeklarne Azovstal.

Med zajetimi so pripadniki bataljona Azov, enote, ki jo Kremelj smatra za “neonacistično”, Kijev pa si  želi njegovo vrnitev v zameno za ruske ujetnike. Rusko vrhovno sodišče naj bi 26. maja obravnavalo zahtevo za razglasitev bataljona kot “teroristično organizacijo”, kar bi lahko otežilo izmenjavo ujetnikov. Vodja separatistov v Donecku Denis Pušilin je v soboto po poročanju Indexa ocenil, da je potrebno soditi ukrajinskim vojakom, ki so branili tovarno Azovstal in so se predali. “Mislim, da je sodišče neizogibno: pravica mora zmagati,” je po poročanju RIA Novosti dejal Pušilin na tiskovni konferenci, na kateri je govoril tudi Leonid Slutski.

Nina Žoher