fbpx

Mozillina predsedujoča najavila le še poglabljanje represije na spletu

Foto: Twitter

V petek je Mozilla Foundation, neprofitna organizacija, ki stoji za spletnim brskalnikom Firefox, objavila seznam dodatnih ukrepov, namenjenih spreminjanju, po njihovo, “nevarne dinamike” interneta, in pri tem dodala izjavo, da “začasno utišanje ali trajno odstranjevanje slabih akterjev iz družbenih medijske platforme ni dovolj”.

Na blogu Fundacije Mozilla se je pojavil članek, ki ga je napisala direktorica Mozille Mitchell Baker, v katerem trdi, kot bi ji članek napisala stranka demokratov, da razširjena uporaba interneta za spodbujanje nasilja in sovraštva ter krepitev belega supremacizma ni le boj zoper eno določeno osebo. “Ta teden smo videli vrhunec štiriletne kampanje dezinformacij, ki jo je vodil predsednik,” je zapisal Mozilla. “Moramo si priznati, kako je bil internet zlorabljen, da smo prišli do te točke.

Potem ko je “predsednica” (predsednico smo dali pod narekovaje, ker je jasno, da se je le podpisala pod “talking pointse” demokratske platforme) kritizirala predsednikovo vedenje, v članku nato poziva k več “rešitvam”.

Potrebujemo rešitve, ki se ne začnejo šele, ko je bila neizmerna škoda šele narejena,” nadaljuje esej. “Spreminjanje te nevarne dinamike zahteva več kot le začasno utišanje ali trajno odstranitev slabih akterjev s platform družbenih medijev.

Po članku, ki se ga ne bi sramovala niti Alexandra Occasio Cortez, naj bi dodatna “natančna in posebna dejanja”, ki bi se jim morale platforme zavezati, vključevala naslednje:

  • Razkrijte, kdo plačuje za oglase, koliko plačuje in kdo je tarča.
  • Zavežite se pomembni preglednosti algoritmov platforme, da bomo vedeli, kako in kakšna vsebina se razširja, komu in s tem povezan vpliv.
  • Privzeto vklopite orodja za krepitev dejanskih glasov nad dezinformacijami.
  • Sodelujte z neodvisnimi raziskovalci, da olajšate poglobljene študije o vplivu platform na ljudi in naše družbe ter o tem, kaj lahko naredimo za izboljšanje stvari.

Članek zaključuje s pozivom k izgradnji “boljšega” interneta. Ironično je, da na spletnem mestu fundacije Mozilla piše, da “si prizadeva, da internet ostane javni vir, ki je odprt in dostopen vsem nam.” Čeprav je tudi otrokom jasno, da želijo izvajati cenzuro nad morda celo rahlo večino.

Twitter na čelu vala represije
V petek si je Twitter privoščil precedenčno dejanje in ustavil uradni račun predsednika Trumpa, skupaj s Facebookom, Instagramom in Twitchom, ki so predsedniku za nedoločen čas onemogočili dostop do teh platform. Brisali so celo predsednikove tvite, ki so mirili zaostreno situacijo, s čimer so skoraj zagotovo povzročili več škode kot bi je bilo sicer. Posledično je prišlo do veliko reakcij.

Velike tehnološke in družbene medijske platforme želijo delovati kot medijske organizacije, vendar ne želijo, da bi bile odgovorne kot preostali mediji,” je zapisal sekretar za stanovanjska vprašanja in razvoj mest dr. Ben Carson. “Govor mora biti svoboden, če se strinjate ali ne.

Živimo Orwellovo 1984. Svobodni govor v Ameriki ne obstaja več. Umrl je z velikimi tehnološkimi korporacijami in tisto, kar ostane, je na voljo le izbranim,” je zapisal najstarejši sin predsednika Trumpa Donald Trump mlajši. To je absolutna norost! “

Utišanje govora je nevarno. To je neameriško. Na žalost to ni nova taktika levice. Že leta si prizadevajo utišati njim drugačne glasove,” je zapisal ameriški državni sekretar Mike Pompeo. “Ne moremo jim dovoliti, da utišajo 75 milijonov Američanov. To ni KPK.

Prav tako je v petek Kate Ruane, višja zakonodajna svetovalka pri Ameriški uniji za državljanske svoboščine (ACLU), objavila izjavo, v kateri obsoja odločitev Facebooka in Twitterja o ukinitvi predsednikovega računa ter opozarja na “nepreverjeno moč” in precedens, ki ga postavlja drugim aktivistom. Poleg tega so se mnogi premaknili na alternativne platforme, da bi izrazili svoja stališča.

V soboto je Gab.com, socialno omrežje, ki je prijazno svobodi govora, dejal, da se je promet v zadnjih dneh povečal za več kot 750 odstotkov, potem ko je predsednik republike bil uvrščen na črne sezname večine glavnih tehnoloških platform.

Mozilla je leta 2019 v trgovinah z razširitvami svojih brskalnikov prepovedala razširitev Gab’s Dissenter, ki naj bi “sistem za komentiranje svobodnega govora prinesel na vsako spletno mesto”. Medtem je Apple iz svoje trgovine App Store odstranil platformo za družabna omrežja Parler in trdil, da platforma ni ustrezno izvedla moderatorskih politik, ki zatirajo svobodo govora. Google je v petek Parlerju prepovedal prodajo aplikacij za Android.

V nedeljo (včeraj) ob polnoči bo Amazon izklopil vse naše strežnike, da bi popolnoma odstranil svobodo govora z interneta,” je v izjavi dejal predsednik uprave Parlerja John Matze. “Obstaja možnost, da Parler na internetu ne bo na voljo do enega tedna, ko bomo obnavljali iz nič. Na takšne dogodke smo se pripravili tako, da se nikoli nismo zanašali na lastno infrastrukturo Amazona in gradili izdelke iz golih kovin.

Trudili se bomo po najboljših močeh, da se zdaj preselimo k novemu ponudniku, saj imamo veliko zainteresiranih za naše podjetje, vendar so Amazon, Google in Apple to namenoma storili, saj so usklajena prizadevanja vedela, da bodo naše možnosti omejene in da bo to povzročilo največ škode ravno takrat, ko je bil predsednik Trump prepovedan v tehnoloških podjetjih,” je nadaljeval Matze.

Aleš Ernecl