fbpx

Mrzlo-topli politični odnosi

Foto: STA

December je čas mrzlih dni in toplih trenutkov. Če se nam je v zadnjem času že zanohtalo pri čiščenju snega in ledu, pa nam bo, tako upam, kmalu toplo pri srcu. Obisk svetega Miklavža, pa tudi Božička in dedka Mraza bo večini otrok prinesel nasmeh na obraz, nekaterim staršem pa sočasno tudi boleč razmislek o finančnem stanju v družini.

Tudi v naši okolici so odnosi mrzlo-topli. Turki so rusko letalo, ki naj bi za nekaj sekund nezakonito vstopilo v turški zračni prostor, tako toplo pozdravili, da je le-to strmoglavilo. Tudi ilegalni migranti v stotisočih primerih nezakonito vstopajo v zemeljski prostor EU. Verjetno to še ni razlog za njihovo strmoglavljenje, pa čeprav vstopajo za kaj več kot nekaj sekund. Tako so odnosi med Rusijo in Turčijo v trenutku postali hladni. Hladna pa je bila k sreči tudi Putinova glava, da v trenutni jezi (še) ni sprožil vojne.

Ohladitev meddržavnih odnosov tudi na tekmah
Med prvimi povračilnimi ukrepi je prepoved igranja turških športnikov za ruske klube. Zanimivo bo spremljati, ali se bo ohladitev meddržavnih odnosov opazila tudi na medsebojnih reprezentančnih ali klubskih tekmah. Ruski CSKA ali Abramovičev Chelsea proti turškemu Galatasarayju, na tribunah pa že slišano vzklikanje proislamističnih gesel med minuto tišine?

Zaenkrat vsaj še dihamo čist zrak
Imamo pa v Sloveniji izredno srečo s čistim zrakom, česar ne bi mogli trditi za Kitajsko in ZDA, ki sta glavni proizvajalki toplogrednih plinov. Žal je tudi mednarodna podnebna konferenca minila v  znamenju mrzlo-toplih odnosov in ne v iskanju učinkovitih rešitev zmanjševanja izpustov. V Sloveniji imamo na področju energetske učinkovitosti odličen zgled v podjetju Metron, kjer Andrej Pečjak s sodelavci razvija električne avtomobile z rekordnimi dosegi, pred kratkim pa so bili tudi finalisti prestižnega izbora World Technology Award.

Ko se v teh zimskih dnevih v kotlinah in dolinah pojavita hlad in nadležna megla, le hitro izkoristite proste trenutke in se odpravite v višave. Tam pozabite na kitajske izdelke, ki vam jih v predprazničnih dnevih ponujajo na reklamnih letakih, in raje uživajte v toplih sončnih žarkih in dobri družbi. Kako blagodejna je lahko mrzlo-topla inverzija!

Iztok Cukjati