Mugabe se oklepa oblasti, njegov nasprotnik mu je dal dve možnosti

Foto: epa

Odstavljeni zimbabvejski podpredsednik Emmerson Mnangagwa, ki je od nedelje predsednik vladajoče stranke ZANU-PF, je predsednika Roberta Mugabeja pozval, naj spoštuje javno mnenje in odstopi. Ponudil mu je dve možnosti.

“Zimbabvejsko ljudstvo je soglasno. Predsednika Mugabeja pozivam, naj upošteva to budnico in odstopi, da bo šla država lahko naprej,” je v sporočilu za javnost zapisal Mnangagwa.

Postopek odstavitve in dve možnosti
Nekdanji podpredsednik države je potem, ko ga je Mugabe nedavno odstavil, pobegnil iz Zimbabveja. Kmalu za tem je oblast v južnoafriški državi prejšnjo sredo prevzela vojska, predsednik pa je odtlej v hišnem priporu in se upira številnim pritiskom k odstopu. Zimbabvejska vladajoča stranka bo po napovedih danes sprožila postopek odstavitve Mugabeja v parlamentu.

Mnangagwa je sporočil, da je predsedniku v pogovorih dejal, da ima dve možnosti. Prva je, da sodeluje v pogajanjih z vojsko za mirno rešitev krize. Če bo po drugi strani vztrajal na položaju in se upiral volji ljudstva, bi lahko doživel ponižanje, saj bo volja ljudstva prevladala nad posameznikom.

Povedal je še, da je zavrnil Mugabejev poziv, naj se vrne v domovino, da bi se pogovorili o trenutnih političnih razmerah v Zimbabveju. Ob tem je napovedal, da se bo vrnil v državo, a šele, ko bo zagotovljena njegova varnost.

Krokodil, ki mu je zvesta vojska
Mnangagwa, znan tudi pod vzdevkom krokodil, uživa podporo vojske, vladajoče stranke in tudi vplivnih veteranov vojne za neodvisnost Zimbabveja.

Ti so danes pozvali k takojšnjim protestom proti Mugabeju. “Vsi ljudje naj odložijo svoje delo in pridejo v Harare,” so pozvali. “Protesti se morajo začeti takoj, Mugabeja ne moremo čakati niti uro več,” je poudaril predsednik združenja vojnih veteranov Chris Mutsvangwa.

B. O., STA