Mugabeju se je zgodil še puč v lastni stranki, ki ga je odstavila z mesta predsednika

Foto: epa

Zimbabvejska vladajoča stranka ZANU-PF je danes na izrednem srečanju odstavila dolgoletnega predsednika stranke in države Roberta Mugabeja s položaja vodje stranke, prav tako so izključili njegovo ženo Grace Mugabe. Kot še poročajo tuje tiskovne agencije, so za novega predsednika stranke imenovali Emmersona Mnangagwo, ki ga je Mugabe prejšnji teden odstavil s položaja podpredsednika Zimbabveja.

Stranka se je na izrednem srečanju sešla po tem, ko je več sto tisoč ljudi v soboto preplavilo ulice Harareja, ki so slavili Mugabejev odhod z oblasti po 37 letih. Mugabe je od srede, ko je oblast v državi prevzela vojska, v hišnem priporu. Odstop s položajev predsednika države in stranke 93-letnik vztrajno zavrača. V minulih dneh so zato z njim potekala intenzivna pogajanja. Po napovedih se bo Mugabe tudi danes sešel z visokimi predstavniki vojske.

Še pred odločitvijo ZANU-PF o odstavitvi Mugabeja s čela stranke se je v Zimbabveju tudi danes krepil pritisk na ostarelega predsednika, naj odstopi. Ob tem mu je hrbet obrnilo vse več dosedanjih podpornikov, kot sta podmladek ZANU-PF in veterani osvobodilne vojne.

Izključili so tudi zapravljivo Grace
Zahtevamo izključitev gospe (Grace) Mugabe iz stranke ter pozivamo predsednika Mugabeja, naj odstopi s položajev predsednika stranke in republike,” je v sporočilu za javnost zapisal vplivni podmladek ZANU-PF, Liga mladih. “Ostareli predsednik si bo tako lahko odpočil,” so dodali. Liga mladih je po poročanju STA doslej podpirala Grace Mugabe kot naslednico svojega soproga.

Liga mladih je danes tudi odločno obsodila nedavno odstavitev podpredsednika države Emmersona Mnangagwe in njegovo izključitev iz stranke. Zahtevali so njegovo “takojšnjo vrnitev” na položaj in v ZANU-PF. Da bi moral Mugabe odstopiti še danes, je pozval tudi vodja vplivnega zimbabvejskega združenja veteranov osvobodilne vojne Chris Mutsvangwa. “Najbolje bi bilo, da bi se odpovedal položaju. Če tega ne bo storil, bi morala zadevo danes končati vojska,” je dejal novinarjem.

C. Š.