Muhammad skušal pretihotapiti cevno bombo na letalo, policija pa ga je izpustila

Foto: epa.

Nadeem Muhammad, 43-letni britanski državljan, je skušal na letalo nizkocenovnika Ryanair pretihotapiti eksplozivno napravo, a je bil izpuščen, saj policija ni vedela, ali gre za delujočo napravo ali ne.  Sodišče pa je odločilo, da ‘tožilstvo ni dokazalo, da je bil motiv terorizem’. 

V Pakistanu rojeni Britanec z italijanskim potnim listom, se je 30. januarja skušal vkrcati na letalo iz Manchestera v Bergamo v Italiji. Na letalo je skušal pretihotapiti doma narejeno cevno bombo, narejeno iz baterij, lepilnega traku, flomasterjev in zaponk. Varnostniki na letališču v Manchesteru, ki so pri moškem našli napravo, na zunanji strani naprave niso našli sledi eksploziva, zato policija ni verjela, da gre za delujočo napravo. Muhammad je bil sicer zaslišan s strani policije, nato pa izpuščen.

Ponovno se je brez težav vkrcal na letalo za Italijo že 5. februarja, le tri dni kasneje pa je policija napravo ponovno pregledala, poklicana je bila tudi bombna enota. Strokovnjaki so ugotovili, da gre za “surovo, a potencialno delujočo improvizirano eksplozivno napravo.Muhammad je  bil nato aretiran po njegovi vrnitvi v Veliko Britanijo 12. februarja.

Ryanair (Foto: iStock).

Tožilec Jonathan Sandiford je na sodišču povedal, da je bil namen detonirati bombo na krovu letala, a sodišče je trdilo, da tožilstvo ni dokazalo, da je bil glavni motiv terorizem – to bi bilo, po njihovem mnenju, islamofobno, poroča Jihadwatch.

U. V.