fbpx

Musk je razkril, da je ameriška vladna služba zahtevala ukinitev 250 tisoč Twitterjevih računov

Sedež Twitterjevega podjetja v San Franciscu (Foto: epa)

“Ameriška vladna služba je zahtevala začasno ukinitev 250.000 računov vključno z računi novinarjev in kanadskih uradnikov,” je Elon Musk razkril novo umazano podrobnost vmešavanja ameriške vlade v delo multinacionalke pod pretvezo preiskovanja ruskega vmešavanja. 

Na dan prihajajo nove šokantne podrobnosti o vmešavanju ameriških tajnih služb v delo Twitterja ter zahtevo oblasti po začasnem zaprtju 250 tisoč računov, tudi tistih, ki so v lasti novinarjev in kanadskih uradnikov. Gre za zadnje razkritje Twitterjevih datotek, ki jih je objavil novinar Matt TaibbiNovo razkritje interne Twitterjeve dokumentacije podrobno opisuje odnos med multinacionalko in vladnimi službami. Taibbi je ob tem razkril vse močnejši in nenehni pritisk ameriških oblasti na Twitter, da bi tesno sodeloval s kongresom v primeru ruskega vmešavanja na spletni platformi, poroča NDTV

Global Engagement Center – ki ga je Taibbi opisal kot “nastajajočo analitično oz. obveščevalno vejo State Departmenta ali zunanjega ministrstva”, je objavil poročilo v medijih. Vsebovalo je seznam “sumljivih računov”, za katere je organ trdil, da gre za “ruske osebe in pooblaščence”. Poznejša Twitterjeva delovna skupina za odkrivanje domnevnega ruskega vmešavanja v delo platforme pa ni pokazala “usklajenih prizadevanj”. Večinoma je šlo za “volkove samotarje” z majhnim številom oglasov. Pod pritiskom vlade ZDA je Twitter začasno ukinil skoraj 250 tisoč računov, in sicer povezanih z novinarji, tiste, ki so se ukvarjali z izvorom pandemije, in račune, ki so sledili enemu ali več računom kitajskih diplomatov.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump in nekdanja prva dama ZDA Michelle Obama (Foto: Twitter)

Spomnimo: nedavno je v javnost pricurljala tudi informacija, da je bil nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu prepovedan dostop do Twitterja le dan po tem, ko je pobudo za to podala nekdanja prva dama Michelle Obama. Musku je dokumente pomagal razkriti novinar Michael Shellenberger. Šlo je za četrto serijo dokumentov Twitterja, ki prikazujejo notranjo komunikacijo vodstvenih delavcev podjetja med 6. in 8. januarjem 2021 vključno z izgredi v stavbi Kapitol in kmalu po njih. Med datotekami je Shellenberger poročal o “notranjih in zunanjih pritiskih” tudi s strani nekdanje prve dame Michelle Obama, ki so pritiskali na podjetje in pozivali, naj se Trumpu prepove uporaba Twitterja.

Domen Mezeg