fbpx

Musk odstopil od nakupa Twitterja, zdaj ga ta toži

Lastnik Twitterja Elon Musk (Foto: Twitter)

Twitter je za pravno bitko proti Elonu Musku, ki je odstopil od 44 milijard vrednega nakupa družbene platforme, najel elitno odvetniško pisarno Wachtell, Lipton, Rosen & Katz. Musk naj bi od nakupa odstopil zaradi domnevnih kršitev pogodbe o združitvi s strani Twitterja.

V petek je Elon Musk za medije povedal, da namerava odstopiti od pogodbe o nakupu Twitterja, pri čemer je navedel tri kršitve pogodbe o združitvi s strani platforme družbenih medijev. V odgovor je Twitter za morebiten pravni boj z multimilijarderjem najel elitno odvetniško pisarno Wachtell, Lipton, Rosen & Katz.

V regulativni vlogi  je Muskova ekipa v petek trdila, da Twitterju ni uspelo zagotoviti dovolj informacij, ki bi dokazale, da je število lažnih in vsiljenih računov na njegovi platformi manj kot 5 odstotkov, kot je dolgo ocenjeval. V vlogi je navedeno, da je resnično število morda “neizmerno višje”, kar kaže na to, da je podjetje v svojih regulativnih vlogah podalo lažne izjave. Prav tako je Twitter obtožil, da ni izpolnil svoje obveznosti “običajnega poslovanja”, tako da je po sklenitvi dogovora odpustil več vodilnih zaposlenih. Nekateri analitiki namigujejo, da bo Twitter verjetno trdil, da Muskovi pomisleki preprosto prikrivajo kupčevo obžalovanje zaradi dragega posla z visokim finančnim vzvodom, saj naj bi bile Muskove obtožbe neutemeljene, češ, da je Twitter že dolgo javno objavljal teh 5 odstotkov, piše Financial Times.

Twitterju ne kaže dobro
Twitter, ki zanika Muskove trditve, zahteva, da posel izpelje do konca, ali pa bo od Muska iztržil višjo provizijo od že dogovorjene. Cena Twitterjeve delnice je padla za več kot 30 odstotkov, odkar je vodja Tesle dal svojo ponudbo, drugih kupcev pa ni bilo. Platforma je bila s tem pahnjena v krizo, v zadnjih tednih pa so napovedali množična odpuščanja in zniževanje stroškov. Med preostalimi zaposlenimi prevladuje nizka morala, saj so v negotovosti glede zaposlitve in dvomijo v to, ali je Musk, ki je obljubil, da bo na platformo prinesel etos “svobode govora”, primeren za vodjo.

Odvetniška pisarna Wachtell, Lipton, Rosen & Katz je vodilna sodna pisarna v Delawareu, kjer je ustanovljena večina ameriških javnih podjetij. Brani podjetja v tožbah zaradi kršitve fiduciarne dolžnosti in kršitev pogodb o združitvi v državi. Podjetje je sprva zagovarjalo Muska v delničarski tožbi, ki so jo v Delawareu sprožili delničarji Tesle. Ti so trdili, da je Musk neustrezno rešil SolarCity, še en del svojega imperija, ko je Tesla leta 2017 kupil podjetje za čisto energijo.

Sara Kovač