Musliman, ki je v Melbournu zapeljal v množico ljudi, se je po aretaciji pritožil: “Slabo ravnajo z muslimani!”

Slika je simbolična (Foto: epa)

Policija je prvotno izključila teroristično dejanje kot motiv in napadalca razglasila za duševno bolnega ter odvisnika od drog, in to kljub dejstvu, da je skupaj z njim v tem dejanju sodeloval še musliman, ki je imel ob sebi vrečo, polno nožev. Vendar pa so očitno v Avstraliji le prišli do resnice. “Nismo izključili terorizma in ga še naprej raziskujemo,” je namreč izjavila policijska komisarka v državi Viktorija, Shane Patton. 

Policija v Avstraliji je razkrila, da se je terorist, ki je zapeljal v pešce v Melbournu, pritožil nad nasiljem, ki so ga policisti izvedli nad njim ob aretaciji – toda njegov motiv ostaja nepojasnjen, prav tako je obveljalo prepričanje, da je deloval sam. Medtem ko je avstralski premier Malcolm Turnbull obsodil “pretresljiv” zločin, pa se je pojavilo več podrobnosti o vozniku, 32-letnem Saeedu Nooriju, ki je v Avstralijo prišel leta 2004 kot migrant iz Afganistana. O njem so razkrili tudi to, da ima pestro zgodovino, predvsem kar se tiče uporabe drog ter (verjetno) s tem povezanih duševnih zdravstvenih težav.

Policijsko zasliševanje zaznal kot zlorabo muslimanov
Policijska komisarka države Viktorija Shane Patton je izjavila: “Nismo izključili terorizma in ga še naprej raziskujemo. Gre le zato, da ne sklepamo prehitrih zaključkov. Treba je raziskati dokaze in če bodo ti potrdili, da je šlo za teroristični dogodek, ga bomo kot takšnega tudi razglasili.” Policija je preiskala tudi Noorijevo bivališče v predmestju Melbourna, kjer je živel s sorodnikom, pa tudi njegov vikend, vendar pa nobeden od dokazov, ki so jih zbrali, ne razkriva motiva. Turnbull pa je razkril, da se je voznik pritožil zaradi “slabega ravnanja z muslimani”. Natančneje, izjavil je: “On (voznik, op. p.) je dejal, da je tisto, kar policija opisuje kot ‘zasliševanje’, zaznal kot zlorabo muslimanov.”

Noorija so pridržali v četrtek, potem ko je z belim terencem zapeljal v množico ljudi ob 16.41 – seveda je kraj zločina premišljeno izbral: enega najbolj prometnih prehodov za pešce ob postaji Flinders Street, ki je eno glavnih prometnih stičišč v mestu.

Po mestu bodo postavili stebričke
Avstralska policija je še razkrila, da je imel Noori ne le mamilarsko zgodovino, temveč tudi kriminalno, kar vključuje tudi nevarno vožnjo – seveda brez vozniškega dovoljenja, poroča Jihad Watch. “Resnica je, da ni bil na našem radarju,” je dejala Pattonova. “Niti sumili nismo, da bo kaj takšnega naredil … Grozen napad sredi mesta.” Incident pa je prisilil oblasti, da bodo po mestu postavili stebričke, ki bodo preprečevali, da bi še kakšen terorist z morilskimi nameni zapeljal v množico ljudi. Seveda, stebrički bodo svet (od)rešili terorizma …

M. S.