fbpx

Muslimani prihajajo, Norvežani odhajajo: Ali bo prišlo do popolne zamenjave etničnega norveškega prebivalstva?

Foto: Facebook/@StovnerBibliotek

Tudi na Norveškem se pojavlja vedno več muslimanov. Zahodnjaki se izseljujejo in v največjih norveških mestih je vedno manj Norvežanov. Tja se priseljujejo muslimani in ni naivno sklepati, da bo ob nadaljevanju takšnega trenda prišlo do popolne zamenjave etničnega norveškega prebivalstva.

Norveška prestolnica trenutno predstavlja dom 63 odstotkov migrantske populacije s pakistanskimi koreninami, ki živi na Norveškem, medtem ko 35,5 odstotka vseh priseljencev iz Somalije živi v Oslu. Do letošnjega leta se je v številne šole v Oslu vpisalo veliko migrantov, predvsem študentov. V 52 šolah, od 132, pa migrantski študentje celo prevladujejo. Etnično norveško prebivalstvo bo ob morebitnem nadaljevanju tega trenda počasi popolnoma zamenjano.

Iz Norveške se izseljuje vedno več prebivalcev. V obdobju med letoma 2008 in 2017 se je skoraj 15.000 Norvežanov preselilo iz Alne, Stovnerja, Groruda, Bjerkeja (skupno predstavljajo Groruddalen) in Søndre Nordstrand v Oslu. Istočasno se je v ta okrožja priselilo več kot 12.000 muslimanov. Pojavlja se jasen trend: muslimani prihajajo, Norvežani odhajajo.

Foto. iStock

Dogajanje se odraža tudi v novem reklamnem oglasu (naslovna slika) ene izmed norveških knjižnic. Deichmanska knjižnica v Stovnerju se seli na nove lokacije in želi o tem obvestiti ljudi. V oglasu so tri dekleta, nobeno izmed njih pa ni čistega norveškega porekla. Belke ni, prikazana je mulatka. In drugi dve dekleti? Oviti sta v burko in predstavljata muslimanske obiskovalce knjižnice, ki so že po oglasu sodeč večinski.

A. L.