fbpx

Muslimani zagovarjajo kruto klanje živali, ker jim tako narekuje vera. Bo Anglija t. i. halal meso prepovedala?

Simbolična slika (Foto: iStock)

Na tisoče muslimanov v angleškem okraju Lancashire se bo uprlo lokalnim šolam, če bodo prepovedale t. i. halal meso v obrokih, ki jih pripravljajo za svoje učence. Šolska in okrajna skupnost sta zaskrbljeni glede izvora halala, ki izhaja iz krutosti, saj zahteva, da se živali zakolje na brezobziren in nehuman način. To ne pomeni, da ne bodo več dobivali t. i. halal jedi. S prepovedjo želijo zgolj zaščititi živali pred krutim zakolom.

Britanski strokovnjaki so sporočili, da živali, zaklane na način halal, umirajo v agoniji. Okrajni svetnik Geoff Driver je po poročanju Breitbarta povedal: “Menim, da je ubiti žival, ne da bi jo prej omamili, grozljivo. To živalim povzroča neverjetno stisko in bolečine. O tem bomo razpravljali in glasovali na seji sveta.” Svetniki bodo glasovali za vsako šolo posebej. Če bo večina glasov proti pripravi mesa, pridobljenega iz živali, ki jim brez kakršnekoli omame režejo vratove, bo to najverjetneje povzročilo bojkot muslimanskih otrok v vseh šolah v Lancashireju. Podobno se je zgodilo že leta 2012, ko so uvedli podobno prepoved.

Zaradi pretirane krutosti so bili letos obtoženi trije muslimani, ostali pa upajo, da se bo v nehumanost vmešala vsaj PETA
Omenjeno samo dodatno pokaže spopad dveh različnih civilizacij glede “barbarskih praks”, ki se štejejo za politično nekorektne. Zahodna miselnost dodeljuje enakopravne pravice vsem, ne glede na vero in raso ter poziva k sočutju do živali in skrbi za njihovo dobro počutje. Pričakujejo, da bo organizacija za zaščito živali PETA kmalu pretehtala tako imenovane halalske načine klanja in posredovala. V začetku leta so bili zaradi krutosti v imenu halala obtoženi trije moški, po tem, ko je njihovo zlorabljanje ovc in koz skrivno posnela skupina, ki se bojuje za pravice živali. Halal meso je trenutno na voljo 12 tisoč učencem v 27 šolah v Blackburnu, Nelsonu, Burnleyju, Rawtenstallu, Hyndburnu, Clitheroeju in Prestonu. Četudi prepoved sprejmejo, to ne pomeni, da ne bodo več dobivali t. i. halal jedi. S prepovedjo želijo zgolj zaščititi živali ped krutim zakolom.

Leta 2012, ko so oblasti prepovedale takšno meso v 600 šolah, je LCM muslimanske družine pozval, naj njihove otroke prepričajo, da vse mesne jedi, ki jim jih pripravijo v šolah, zavrnejo. Tako na tisoče muslimanskih otrok na tem območju ni hotelo jesti, zato so odločitev spremenili in meso spet dovolili.

Muslimani se zagovarjajo, da jim takšno početje določa vera
S svetniki pa se ne strinja lancashirski svet mošeje (LCM), organizacija, ki zagovarja muslimansko življenje in njihove institucije v Lancashiru. Tam islamski zakon razlagajo popolnoma drugače in ga strogo upoštevajo. Na svoji spletni strani so objavili stroge pogoje za pripravo mesa, ki ga obravnavajo kot halal. Pogoji določajo, da mora biti tisti, ki žival ubije, nujno musliman, v procesu pa se mora strogo izogibati omamljanju živali, ki mora biti živa, ko jo razkosajo. Predsednik LCM Abdul Hamid Qureshi je dejal: “Mislili smo, da smo to rešili že leta 2012, a na žalost se s tem spet soočamo. Za muslimane je to del vere.”

A. L.