fbpx

Muslimani zaradi varnosti prepovedujejo burke – v Evropi pa smo bolj papežki od papeža

Fotografija je simbolična (foto: STA).

V Maroku so sprejeli ukrep, ki popolnoma prepoveduje uvoz in proizvodnjo burk ter oglaševanje tega oblačila v vseh mestih v državi. Odredba notranjega ministra Mohameda Hasada bo pričela veljati še ta teden.

Povod za  odločitev so varnostne narave, glede na to, da so teroristi večkrat uporabljali to oblačilo, ko so zagrešili svoje zločine. Večina žensk v Maroku sicer raje nosi hidžab, ki ne prekrije obraza. Nikab, ki pušča odprt le predel okoli oči, nosijo tudi v salafističnih krogih ter v bolj konservativnih regijah na severu, od koder se je več tisoč džihadistov odpravilo bojevat v Sirijo in Irak.

Ali namerava Maroko slediti nekaterim evropskim državam, kot sta Francija in Belgija, kjer je v javnosti prepovedano nositi polno pokrivalo, še ni znano.

Seveda pa ne smemo pozabiti na srd slovenskih levičarjev, ko je SDS predlagala popolno prepoved nošenja burk. Takrat se je govorilo, da je to kršenje človekovih pravic in druge neumnosti. Sedaj pa vidimo, da muslimanske države ukinjajo burke zaradi varnosti. Muslimani sami vidijo problem v njihovih verskih pokrivalih za ženske, saj se za burko prevečkrat skrivajo teroristi. A levičarji so pač bolj papežki od papeža, zato jim nuja prepovedi burk ni jasna in jim nikoli ne bo.

B. J., STA