fbpx

Muslimanke izgubile boj na sodišču EU: Podjetja v EU lahko prepovejo nošenje naglavne rute

Foto: epa

Sodišče Evropske unije je danes razsodilo, da imajo podjetja v EU pravico, da zaposlenim prepovejo nošnje verskih ali političnih simbolov. Tako imajo zdaj podjetja v EU pravico, da med drugim prepovejo naglavno ruto, sodišče pa je v razsodbi še zapisalo, da interno pravilo podjetja, ki prepoveduje nošenje vidnih političnih, filozofskih ali verskih simbolov, ni neposredno diskriminatorno. To je tudi prva odločitev tega sodišča o nošenju muslimanske naglavne rute na delovnem mestu.

Sodišče Evropske unije je razsojalo v belgijskem in francoskem primeru. STA povzema, da kot je vidno iz razsodbe sodišča, gre v enem primeru za muslimanko Samiro Achbite. Podjetje G4S jo je leta 2003 zaposlilo kot receptorko, vendar pa je v podjetju takrat veljalo nenapisano pravilo, da delavci na delovnem mestu ne smejo nositi vidnih znakov verskega, političnega ali filozofskega prepričanja. Tri leta kasneje so Samiro odpustili, saj je bila neomajna v prepričanju, da bo na delovnem mestu nosila muslimansko naglavno ruto. Odpoved je nato izpodbijala na sodiščih v Belgiji. Vendar pa je Samira z današnjo razsodbo sodišča EU dokončno izgubila boj s sodiščem, saj je to razsodilo, da prepoved nošenja muslimanske naglavne rute, ki izhaja iz internega pravila zasebnega podjetja, s katerim je prepovedano nošenje vidnih vsakršnih političnih, filozofskih in verskih znakov na delovnem mestu, ne pomeni neposredne diskriminacije.

Sodišče EU tudi drugi muslimanki reklo ‘ne’
Sodišče EU pa je odločalo tudi v primeru Asme Bougnaoui. To je podjetje Micropole leta 2008 zaposlilo kot projektno inženirko na podlagi pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, od nje pa so zahtevali, naj ne nosi več naglavne rute. Bougnaouijeva je nasprotovala temu, zato jo je podjetje odpustilo – pravico je nato iskala na francoskih sodiščih. Vendar pa je sodišče EU tudi v njenem primeru ugotovilo, da prepovedi o nošnji naglavne rute ni mogoče šteti kot dejanski in odločilni pogoj za zaposlitev.

M. S.