fbpx

Muslimanska plemenska skupščina ukazala: Ubijte 13-letnico v imenu časti

Slika je simbolična. Foto: epa

Jirga je tradicionalna skupnost voditeljev, odločitve sprejemajo soglasno. V Pakistanu pa so ti voditelji sprejeli popolnoma nerazumen ukaz, in sicer, da morajo sorodniki, da si operejo svoje ime, ubiti 13-letnico Naghmo, ki je domnevno poskušala pobegniti še z dvema mladoletnima fantoma.

Sorodniki so zatrdili, da jo ne bodo ubili – čez tri dni je bila mrtva
Ko je najstnica domnevno pobegnila z dvema sovrstnikoma, sta jo ta menda med potjo zapustila, in sicer “iz strahu”. Kasneje so jo pod svoje okrilje vzele varnostne sile, vendar so jo izpustile – in to prav zaradi jamstva njenih sorodnikov, da jo ne bodo ubili, je Niaz Mohammad, asistent političnega agenta v Pakistanu, zaupal lokalnim medijem. Kljub zagotovilom pa so sorodniki Naghmo ustrelili le tri dni kasneje v hiši, kjer je živela, ter jo na skrivaj pokopali na lokalnem pokopališču.

Medtem pa je nek pakistanski novinar odkril, da sta fanta, ki sta domnevno pobegnila z deklico, prav tako pod nadzorom iste jirge. Novinar trdi, da se vsi trudijo, da bi bila svobodna, vendar pa je možno, da bosta tudi onadva ubita po ukazu te plemenske skupščine muslimanov.

Število umorov iz časti alarmantno narašča
Vsako leto v Pakistanu umre na stotine žensk v imenu časti. Najpogosteje jim sodijo kar sorodniki, in sicer zato, ker ženske izberejo ljubimca oziroma moža, ki ni po godu sorodnikom. To “nepokorščino” sorodniki dojemajo kot kaznivo dejanje, ime, ki naj bi ga ženska umazala s svojim dejanjem tudi svojim sorodnikom, pa si lahko operejo tako, da žensko umorijo. Letno poročilo fundacije Aurat je pokazalo, da je bilo leta 2016 samo v Pakistanu kar 7.852 primerov nasilja nad ženskami, piše Jihad Watch. Saima Munir iz fundacije Aurat pa je še razkrila, da se je v zadnjem letu povečalo število umorov iz časti za kar 70 odstotkov.

M. S.