Bo Švica ostala brez križa na svoji zastavi?

Švica je do sedaj sprejela veliko zakonskih predlogov za zavarovanje nacionalne identitete ter varnosti in nasprotujejo širjenju skrajne islamske ideologije. (Foto: superemepatriot.com)

Skupina migrantov, nastanjenih v švicarskem Baslu, je zahtevala odstranitev belega križa iz središča švicarske zastave, saj križ kot krščanski simbol ne odgovarja več današnji multikulturni Švici.

Podpredsednik skupine [email protected] plus Ivica Petrušić, ki predstavlja muslimansko skupnost v Švici, je naznanil, da bo skupina sprožila kampanjo po celotni državi, kjer bodo spraševali državljane o spremembi zastave, ki bi bila manj žaljiva do muslimanskih migrantov, poroča Gatestone inštitut.

Petrušić je za medije izjavil, da ima križ krščansko ozadje, čeprav bi morali krščanske korenine Švice spoštovati. “Nujno bi bilo ločiti cerkev od države, saj je sedanja Švica versko in kulturno pestrejša.” Po njegovem mora nekdo vprašati državljane, ali država še hoče graditi na simbolu, v katerega mnogi ne verjamejo več.

Kot je še dejal, Švica potrebuje nov simbol, v katerega bodo verjeli vsi – vključno z nekristjani. Kot alternativo sedanji zastavi predlaga nekdanjo zastavo helvetske republike, ki je bila uvedena 1799 in je sestavljena iz zelene, rdeče in rumene barve. “Te barve so podobne sedanjima zastavama Bolivije in Gane ter bi predstavljale bolj progresivno in odprto Švico,” je dejal Petrušić.

Švicarski križ je uspešna globalna znamka
Poskuse za spremembo zastave so komentirali v vseh švicarskih strankah. Iz konservativne ljudske stranke so sporočili, da je “zahteva popolnoma nesprejemljiva, saj bodo sicer zahtevali vedno več, naslednja stvar, ki bo prišla na vrsto, pa bo sprememba ustave.” Prav tako pobudi nasprotujejo v krščansko demokratski stranki, kjer verjamejo, da je švicarska zastava del njihove identitete, med drugim tudi migrantske. V stranki liberalnih svobodnih demokratov pa predlog muslimanske skupnosti ocenjujejo kot velik nesmisel. “Švicarski križ je izjemno uspešna in dragocena globalna znamka in simbol uspeha ter kvalitete. Trdno ga bomo držali iz ljubezni do Švice,” so dejali.

Zahtevajo čedalje več
V Švici je problem muslimanskih migrantov zadnje čase vroča tema, o kateri se govori, pobuda islamske skupnosti o zamenjavi zastave pa še dodatno priliva olja na ogenj. Muslimanska skupnost v Švici se je od leta 1980 povečala kar za petkrat in obsega že 5 odstotkov švicarske populacije. Večina je turškega in balkanskega porekla, muslimanska demografska slika pa dviguje tenzije po celi državi, saj ti zahtevajo čedalje več pravic in večje priznanje svoje islamske vere.

M. P.